Дават 30 млн.лв. на бизнеса, за да задържа цялата година сезонните работници

30 милиона лева за бизнеса, за да остави на работа през цялата година сезонните работници. Парите се отпускат по нова европрограма, която тръгва наесен.

Програмата е за фирми, чиято дейност има сезонен характер - строителство, хотелиерство, ресторантьорство. С част от парите задължително трябва да бъдат обучени и наемани безработни.

"Ние имаме дефицит на кадри. Ако ние трябва да обучаваме шлосери за готвачи, това е съвсем различно и държавата трябва да се включи в по-сериозен аспект", каза Невяна Иванова, собственик на заведения по морето.

Фирмите трябва да оставят персонала си на работа през цялата година, като за месеците извън активния сезон програмата ще поеме осигуровките за половин работен ден и необходимите обучения.

"Всички собственици на заведения се опитват да задържат персонала си и той да е един и същ и следващия сезон, защото е много трудно да започваш всяко лято от нулата", допълни Иванова.

От социалното министерство обясниха, че схемата е опит да се запазят работните места, като се запазят и квалифицираните кадри.

Търсейки спасение от кризата в Северозападна България, Петър от Берковица работи на морето - през лятото в ресторанти, а през зимата - в дискотеки и барове. Скептичен е, че персоналът ще иска да остане извън сезона на половин работен ден.

"Може би с тази половин работна заплата аз лично няма да си покрия 1/3 от разходите, с които мога да преживявам един месец", коментира той.

Фирмите ще могат да кандидатстват от есента. Проектите им трябва да са за минимум 20 хиляди евро и максимум 200 хиляди евро. Съфинансиране не се изисква.

Програмата ще действа до 2018-а година.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини