2000 дка треви горят в Хасковско, 1500 дка гора пламна във Варненско

Два големи пожара опитват да овладеят огнеборците във Варненско и Хасковско. 

Пожар в землището между варненските села Генерал Кантарджиево и Рогачево е възникнал в лесонепригодни площи и смесена гора, съобщиха от МВР. Към 15:00 часа са опожарени около 1500 дка. В гасенето участват осем екипа с противопожарни автомобили от РДПБЗН Добрич и Варна, както и горски служители. Пожарът се развива в пресечена местност, което затруднява гасенето с техника.

Малко по-рано днес, към 11.35 часа в РДПБЗН- Хасково е съобщено за пожар в сухи треви между селата Бориславци и Малки воден общ. Маджарово. Към 15:30 часа огънят е обхванал площ около 2000 дка сухи треви, пасища, лесонепригодни площи, стърнища и широколистна гора. В момента на произшествието работят 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов към мястото на възникналия пожар пътува директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Главен комисар Николай Николов ще следи отблизо ситуацията и ще информира премиера за предприетите действия за овладяването на пожара. При необходимост ще се създаде допълнителна организация за включване на повече екипи и техника.

Хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово се включва в гасенето на пожара в Хасковско, съобщиха от Министерството на отбраната. Хеликоптерът е с 4 души екипаж и е излетял е от авиобазата в 17.10 часа, като ще започне незабавно действия по погасяването на огъня от въздуха.

За последните три дни това е поредното участие на летателна техника от 24-та авиобаза Крумово в гасенето на пожари. В петък и събота хеликоптери Ми-17 участваха в потушаването на огъня край ардинското село Светулка, където горя голям горски пожар в труднодостъпна и пресечена местност, което затрудняваше изключително много гасенето на огъня.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини