Турция е изключително важен съсед и трябва да е стабилна, убедена Нейнски

"Искаме Турция да остане стабилна. Опитът за преврат поставя стабилността й под огромен риск. Ако се дестабилизира, повече няма да бъде припознавана като трета сигурна страна от Европейския съюз. Това означава, че споразумението за бежанците няма да може да се изпълнява, следователно Европа повече няма да може да връща бежанци там. Опасно е."

Това коментира посланикът на България в Турция Надежда Нейнски пред Нова тв по повод събитията в съседна Турция.

Бившият ни външен министър и настоящ посланик в Турция заяви още, че партиите там са показали категоричната си позиция, че смяната на властта трябва да става единствено чрез избори, а не чрез преврати, и така, на практика, дори са подкрепили политическия си опонент в лицето на президента Ердоган.

По повод информацията за искана екстрадиция на турски гражданин, който живее в България посланик Нейнски отрече да има официално искане за това от Турция.

Тя коментира и наложеното й мълчание в разгара на събитията в Турция, като обясни, че има заповед на външния министър, която изключва даден посланик да говори без съгласието на Министерството на външните работи.

"Имах включително и разговор с министъра, в който той настоя да не правя абсолютно никакви изказвания", каза Надежда Нейнски.

Тя бе категорична, че политически оценки в такава ситуация биха били рискови, но че е било задължително да се дава непрекъснато, онлайн информация какво се случва на българските граждани в Турция. Държавата трябва да бъде адекватна, в постоянен контакт с хората, които пътуват в съответните държави, каза още посланик Нейнски.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чо
    чочко
    0 0
    11:59, 2 авг 2016
    Най вероятно атентата е поръчан от Ислямска държава но кой го е изпълнил вече не знам
Последни новини