Нови графенови батерии се зареждат за секунди и работят почти завинаги

С помощта на един от най-здравите материали на Земята един изследовател в университета Суинбърн в Австралия е създал батерия, която се зарежда супер бързо и може да бъде използвана отново и отново, без да губи ефективността си. Изследователят Хан Лин е разработил батерията на база графен – форма на въглерода, която се слави като супер-материал. Новият суперкондензатор преодолява много от недостатъците на традиционните литиево-йонни батерии. Той ги надминава по време за зареждане, продължителност на живота, а също и въздействие върху околната среда.

Изследователи от целия свят работят върху разширяването на възможностите на суперкондензаторите от много години. Всички те обикновено са ограничени от капацитета за съхранение. Хан е преодолял този проблем чрез добавяне на листове графен, които имат голяма повърхностна площ за съхранение на енергия поради структурата на материала, подобна на пчелна пита. Освен това графенът е здрав и гъвкав едновременно.

Изследователят използвал 3D принтер за създаването на графеновите листове, благодарение на което е създал икономически ефективно решение за съхранение на енергия, което някой ден може да замени батериите в нашите мобилни телефони и електрически автомобили.

Ултра-бързото зареждане на новия вид батерия – само известен брой секунди – е най-силният аргумент за разработването и комерсиализирането на новия вид батерия. По този начин се елиминира неудобството на дългото чакане за зареждане. Батерията от графен обаче има и други свойства като например това, че струва по-малко, отколкото традиционните литиево-йонни батерия. Освен това има уникалната способност да издържа повече презареждания, без да губи капацитета си за съхранение.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини