Сирийска групировка държи телата на петима убити руснаци

Сирийска групировка заяви, че държи телата на петимата руснаци, които бяха убити при свалянето на хеликоптера им, и поиска да ги размени за пленници, предаде Ройтерс.

Руски военен хеликоптер бе свален в държаната от бунтовници провинция Идлиб в понеделник, при което бяха убити всичките петима души на борда. Това е най-голямата официално призната човешка загуба за руските военни сили от началото на операциите им в Сирия.

Искането е отправено от групировка, представила се като Обща фондация по въпросите на затворниците.

Групировката иска освобождаването на затворници, държани в затвори на сирийското правителство и от ливанския шиитски съюзник на Дамаск Хизбула в Ливан. Не се казва колко са затворниците или за колко от тях се разменят телата на петимата руснаци.

Иска се също край на блокадите на райони, обградени от сирийската армия и съюзниците й, както и доставка на хуманитарна помощ на хората в обсадени райони. В изявлението на групировката са показани лични карти на убитите руснаци.

Руското министерство на отбраната съобщи в понеделник, че военнотранспортен хеликоптер Ми-8 е бил свален след доставяне на хуманитарна помощ в Алепо на връщане към руската база в провинция Латакия.

Никоя групировка не е поела отговорността за свалянето на хеликоптера. Русия и Сирия засега не са коментирали искането за размяна.
 

/БТА/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини