Вашингтон: Няма достатъчно основания за екстрадиция на Гюлен

Вашингтон не е удовлетворен от представените от Анкара доказателства за причастност на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен към подготовката на метежа в Турция

Поради неубедителни доказателства САЩ изглежда са по-склонни да откажат исканата от Анкара екстрадиция на Гюлен, съобщиха ТАСС и БТА, позовавайки се на публикация на "Уолстрийт джърнъл".

Гюлен живее в доброволно изгнание в Пенсилвания от 1999 г.

Вестникът пише, че колкото повече турските власти, в т.ч. президентът Реджеп Тайип Ердоган, говорят запредполагаемата роля на Гюлен в преврата и настояват той да им бъде предаден, "толкова по-малко вероятно става екстрадицията да се състои". 

Тези изявления на Анкара "повдигат въпроси" и карат Вашингтон все повече да се съмнява, че в Турция Гюлен ще получи честен и справедлив процес, пише изданието. Окончателно решение във връзка с екстрадицията не е взето и преговорите по този въпрос ще продължат няколко месеца, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". 

Според източник на изданието, запознат с консултациите обаче, към момента отговорните лица в САЩ "не могат да си представят сценарий, при който Гюлен в края на краищата да бъде върнат на турските власти"

По повод екстрадицията на проповедника говорителят на Държавния департамент Марк Тонър посочи, че американското министерство на правосъдието проучва предоставените от Турция документи и дали те отговарят на условията за официално искане за екстрадиция. Тонър подчерта, че изследването на документите ще отнеме време. 

"От Турция идват изявления, че са направили официално искане за екстрадиция. Само че ние все още се опитваме да разберем дали документите отговарят на условията за официално искане за екстрадиция", посочи говорителят, цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Относно първоначално изпратените от Турция документи Тонър каза, че те не покриват условията за искане за екстрадиция, за което турската страна е била уведомена. 

Турският представител Камил Айдън съобщи вчера, че Анкара е предала на САЩ 85 кутии с документи, които потвърждават замесеността на Гюлен в опита за преврат. 

Айдън, депутат от Партията на националистическото действие, е част от парламентарна делегация, изпратена в САЩ, за да ускори процеса по предаването на Гюлен на Турция.

Междувременно Фетхуллах Гюлен осъди решението на истанбулски съд да издаде заповед за задочния му арест и го определи като пореден пример за авторитарния стил на управление на президента Реджеп Тайип Ердоган. 

"Документално е потвърдено, че турската съдебна система не е независима, така че тази заповед е само пореден пример за хлъзгането на президента Ердоган към авторитаризъм и отдалечаване от демокрацията", се казва в изявление на Гюлен, разпространено в четвъртък.

По-рано Гюлен отрече да има някаква връзка с опита за преврат в Турция. Вчера съд в Истанбул издаде официална заповед за арест на Фетхуллах Гюлен по обвинение "за организиране на опита за преврат от 15 юли". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини