Изгубени в превода: Откраднат портфейл прати китаец в бежански лагер в Германия

Китайски турист прекарал близо две седмици в германски миграционен хостел, след като погрешка кандидатствал за статут на бежанец. Човекът искал само да подаде сигнал за кражба, но не знаел езика и вместо в полицията се озовал в миграционната служба, където чинно попълнил документите, които му дали.

За трагикомичната случка от началото на юли разказа германска медия, цитирана от Би Би Си и в. "Guardian".

31-годишният китайски турист не говорел нито немски, нито английски. Господин Ли говорел само мандарин. Откраднали портфейла му в Хайделберг и той отишъл в административната сграда, която взел за полицейското управление. Оказала се миграционната служба. Клетият "бежанец" чинно попълнил документите, които му дали. Властите отнели паспорта му и му взели пръстови отпечатъци. Човекът изтърпял и ненужен медицински преглед.

След което го натоварили в автобус с мигранти и ги отвели на 360 км - в бежански център в Дюлмен, близо до западния град Дортмунд. Дали му храна и джобни пари като на останалите бежанци.

Господин Ли прекарал 12 дни в бюрократичната джунгла на Германия, защото не можел да общува на езика ù. 

Чак след това дошъл работник работник към Червения кръст, който говорел мандарин.

"Беше толкова различен от другите - много, много безпомощен. Той просто правеше това, което му казваха да прави", разказва работникът Кристоф Шлютерман. Приложение за превод потвърдило подозренията на Шлютерман, че мъжът е попаднал сред бежанците погрешка.  Успял да си преведе и изречението "Искам да отида на екскурзия в чужбина" чрез приложение за превод.

Китайският турист разказал на Кристоф историята си. Станало ясно, че господин Ли просто искал да разгледа Германия, Италия и Франция това лято. Вместо кротка почивка злощастният турист от Северен Китай преживял примирено действията на властите.

Служителите в хостела провели безплодни разговори и различни консултации, надявайки се да идентифицират господин Ли. Грешка във визата на мъжа отложила изясняването на ситуацията.

Най-накрая заявлението за искане на убежище било спряно и той можел да продължи обиколката си из Европа.

Мъжът не се ядосал, а напускайки Германия казал, че си е представял Европа по малко по-различен начин.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини