Кабинетът набързо поиска освобождаването на ген. Радев

Министерският съвет предложи на на президента Росен Плевнелиев да освободи от длъжност и от военна служба командира на ВВС генерал Румен Радев.

Очаква се държавният глава да не бави освобождаването на Радев и да издаде указ възможно най-бързо, тъй като решението вече е съгласувано с Министерството на отбраната.

„Нека докато са тук медиите да минем точка 11 първо, защото чух упреци. А ние да правим извънредно заседание на МС за такава точка не виждам абсолютно никакъв смисъл”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

„Направи Ненчев всичко възможно още днес, щом мине, вече е минало - да отиде при президента – да стане максимално бързо“, заръча премиерът на военния министър.

Процедурата предвижда държавният глава да издаде указ за освобождаването на генерал, както повелява Конституцията. Срок за издаване на президентския указ не е предвиден, но от "Дондуков" 2 нямат намерение да се бавят.

С тази процедура не се изчерпва освобождаването на Радев от поста му. По закон министърът на отбраната има двуседмичен срок от момента на подаване на рапорта за напускане, за да издаде заповед за освобождаването му.

Радев подаде рапорт за напускане поради достигане на пенсионна възраст на 1 август. В мотивите към рапорта като причини той посочи и политиката на министерството спрямо ВВС и предстоящата охрана на въздушното ни пространство от самолети на Полша. Името на генерала се завъртя като бъдеща кандидатура на БСП за президент.

Вчера, 9 август, стана ясно, че се отлага насроченото за неделя (14 август) заседание на Националния съвет на левицата, на което партията трябваше да издигне кандидата си за президент. Причината е, че двама от номинираните и смятани за основни претенденти – подалият оставка Радев и омбудсманът Мая Манолова, към момента не отговарят на изискванията на закона.

"Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им", се казва в съобщение на социалистите.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини