Стягането на първолак – между 100 и 300 лева

Между десет и двадесет на сто намаления на пособия за първия учебен ден планират търговци. Мария Попова, мениджър в една от големите вериги за канцеларски материали, коментира за БТА, че компанията планира средно с 20 на сто по-евтино да се продават от септември фирмени тетрадки, моливи, химикалки и други пособия за учениците.

През последните години подготовката за училище на дете се движи според бюджета на семейството, като тръгва от сто и може да достигне и до 300 лева, като в покупките се включат дрехи, раници, обувки.

Семействата в малките градове с бързи заеми за първия учебен ден

В големите градове на страната хората по-често се справят без заеми за началото на учебната година, но в по-малките, където заплатите продължават да са доста ниски, домакинствата се налага да прибягват до малки кредити, коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. Хората използват най-често така наречените бързи кредити, въпреки че те са и най-скъпи, защото могат да ги получат най-лесно, допълни експертът.

Ако успеят да върнат сумите в рамките на месец, оскъпяването на заема е поносимо, но ако се проточи връщането два - три или повече месеца, тогава сумата на кредита може да се увеличи двойно или тройно. Практиката обаче показва, че подобни бързи заеми се връщат от хората от първите няколко заплати, показват наблюденията на експерта.

Най-често домакинствата, които се затрудняват с разходите за училище от собствения си бюджет, теглят между сто и триста лева за тетрадки, учебници и дрехи за първия учебен ден.

Заеми и за ремонти на детска стая преди първия звънец

За редица българи подготовката за първия учебен ден е обвързана и с освежителни ремонти на детската стая. Към момента малко банки предлагат специализиран продукт конкретно за първия учебен ден, но те не са спирали с офертите си за потребителски кредити, до които хората прибягват преди първия звънец за по-големи покупки, свързани с обзавеждането и обновяването на стаята за ученика, коментира Тошев.

Персонализирани тетрадки и корици с покемони

Драскането от скука по корицата на тетрадка е на път да се превърне в творчество. Това ще стане възможно чрез персонализираните тетрадки, които търговци очакват да са сред хитовете при подготовката за първия учебен ден, наред с кориците с покемони.

Децата ще създават авторски платна на кориците на тетрадките, като използват три възможности за основен фон - снимки на морско дъно, небе и савана, обясни за БТА Мария Попова, мениджър на голяма верига за канцеларски материали. Неоткритите приложници ще се изявяват чрез тематични стикери, а майсторите на четката ще довършат готовия фон според вдъхновението си.

Тетрадки с контури върху кориците ще бъде друго поле за изява на младите творци, които не са съгласни с естетиката на анимационните герои. Контурите ще са съобразени с възрастта на децата, като по-сложните ще са за учениците от по-горния клас, разказа Мария Попова.

Пазаруването на училищни пособия без тийнейджъри не е препоръчително

Наблюденията на специалиста показват, че най-стриктни в изпълнението на списъка за помагала за първия учебен ден по традиция са родителите на първокласниците, като средните разходи само за пособия може да достигнат до 80 лева, с включването на раницата и до 150 лева. С повече претенции към вида на тетрадките, моливите, раниците са подрастващите, отбеляза Попова.

Пазаруването на помагала без тийнейджъри не е препоръчително, но пък е по-спокойно, защото бихме си спестили разход например за крайно нужните за първия учебен ден очила за виртуална реалност, дронове, разказват опитни майки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини