Ердоган: Финансираме нашата част от "Турски поток” поравно с Русия

Президентът на Турция  Реджеп Тайип Ердоган заяви  за договореност с Русия за равноправно финансиране на изграждането на газопровода „Турски поток”. Това съобщава телевизионният канал HaberTurk, цитиран от ТАСС.

"Ние съобщихме на руската страна, че няма никакви проблеми с проекта „Турски поток”. Ние предложихме да си разделим поравно разходите по изграждането на тази част от тръбопровода, която ще бъде на наша територия”, каза турският лидер. Той напомни, че до територията на Турция газопроводът ще минава по дъното на Черно море.

Припомняме, по време на разговорите на президента на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган на 9 август в Санкт Петербург, бе решено да се възобнови работата по реализирането на проекта „Турски поток”. Взето бе решение да се създаде работна група, която да изработи пътна карта за неговото изпълнение.

През декември Путин обви прекратяване на работата по проекта "Южный поток", доколкото ЕС настояваше той да се съобрази с изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет. Тогава Русия реши да строи алтернативен газопровод „Турски поток”, работата  по който бе прекратена заради влошаването на руско-турските отношения.

Планираше се, морският участък на „Турски поток” да бъде с четири тръби с капацитет над 60 млрд. куб. метра природен газ годишно. Съоръжението трябваше да премине 600 км по старото трасе на Южен поток” и 250 км по нов коридор към европейската част на Турция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини