Парализирани пациенти прохождат отново с помощта на компютърна програма

Парализирани след тежки наранявания на гръбначния стълб пациенти възстановяват способността си да движат краката си след тренировка с екзоскелет, свързан с мозъка им. Те дори си връщат способността да ходят с помощта на две патерици.

Учени разработили проекта Walk Again, базиран в Сао Пауло, Бразилия, преди 15 години с идеята, че пациентите ще успеят да си върнат възможността да се движат.

Те обаче били изненадани, че по време на програмата осем от пациентите си възвърнали способността да усещат допир и дори да вървят с помощта на патерици.

До този момент се е смятало, че в седем от случаите гръбначният стълб е напълно прекъснат. Според учените обаче няколко неврона са оцелели и са били активирани по време на тренировките.

Един от пациентите не е можел да стои изправен с помощта на скоби, но след 10 месеца в програмата той може да върви с помощта на проходилка, скоби и със съдействието на един терапевт.

Друг пациент пък вече може да ходи с помощта на две патерици.

Първоначално пациентите са тренирали с помощта на виртуална реалност, за да контролират с мозъка си аватар на компютър – пациентите си мислели, че искат да вървят напред, а аватарът изпълнявал движението.

След това се използвала същата система за контрол на робот и накрая на екзоскелет, който пациентите носят.

Оказва се обаче, че с помощта на програмата има възможност за възстановяване на неврони.

Пациентите са си възвърнали степен на контрол на пикочния мехур и червата, подобрила се е и сърдечно-съдовата им функция.

Самото прилагане на програмата не е приключило и има възможност за постигане на още по-добри резултати.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини