Връщам се в Турция, ако докажат, че съм виновен, обеща Гюлен

Турският проповедник в САЩ Фетуллах Гюлен заяви, че ако 1/10 от обвиненията срещу него бъдат доказани, той ще се върне в Турция, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, Анкара настоява Вашингтон да екстрадира Гюлен, който живее в САЩ от 1999 година, тъй като е обвиняван в организирането на неуспешния опит за държавен преврат в Турция.

Той поясни, че ще се предаде на турските власти, ако първо независима международна комисия го признае за виновен.

Ако 1/10 от обвиненията срещу мен бъдат доказани, обещавам да се завърна в Турция и да понеса най-тежката присъда”, отбеляза проповедникът в коментарна статия за френския ежедневник Le Monde.

Гюлен, който отрича да е замесен в опита за пуч и дори го осъжда, вярва, че турската правосъдна система сега е контролирана от изпълнителната власт.

По-рано днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страната е получила „позитивни сигнали” от САЩ относно молбата за екстрадирането на проповедника.

Започнахме да получаваме позитивни сигнали по призивите, които отправихме за екстрадирането на Гюлен”, изтъкна топ дипломатът пред журналисти в Анкара, пояснявайки, че допълнителни документи по случая за депортирането му ще бъдат изпратени на Вашингтон.

Всеки по света знае кой стои зад този опит за преврат”, каза още Чавушоглу. Миналата седмица беше издадена заповед в Турция за задържането на Гюлен.

Министърът добави още, че държавният секретар на САЩ Джон Кери и вицепрезидентът Джо Байдън са изразили намерение да посетят Турция, но не потвърди предишна информация от Анкара, че Кери ще пристигне в Турцияна 24 август.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ал
    Али
    1 0
    17:07, 12 авг 2016
    ако се докаже че ислямизираш България ( Родопите )
    Ще седнеш ли на колчет.о
    А тези сгради в БГ където се влизат с пръстови отпечатани
    където се мият мозъци на кого са?
    На С.Р'У ли са ...
    • Го
      гост
      0 0
      21:02, 12 авг 2016
      Не се връщай доброволно, ела първо да поискаш убежище в БГ :)
Последни новини