Продават имот на Пеевски 15 пъти по-евтино от ипотеката

Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба имота и сградите, в които се намира новата печатницата на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи Капитал Daily.

Началната цена е около 15 пъти по-ниска - около 2,314 млн. лв. - от сумата, за която сградите и имотите са били ипотекирани в КТБ. Молбата за продажбата е постъпила от синдиците на банката, като в нея е искана продажба на имота и сградите. Обект на публичната продан са теренът от четири имота с обща площ 55 дка в близост до летището и постройките с 11 хил. кв.м разгъната застроен площ, но не и закупеното модерното печатно оборудване.

Изданието цитира източник, запознат с печатния бизнес, според който при подобна сделка печатното оборудване остава практически неизползваемо, защото преместването му е изключително скъпо и сложно, а освен това също е пригодено за сградите, в които се намира в момента.

В София има 3 печатници, в които се печатат централните всекидневни и седмични издания. Двете най-големи са свързани с Пеевски. Извън споменатата до летището, депутатът от ДПС тази година купи от издателя на "24 часа" Венелина Гочева печатница "София" - в Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе". Разрешение от Комисията за защита на конкуренцията не беше поискано. В нея се печатат всички вестници без "Капитал" и "Сега".

Третата печатница е извън контрола на Пеевски - "Алианс принт" на "Алианс инвест холдинг" (кв. "Дружба").

Идеята на депутата от ДПС е сградата на Полиграфическия (основното тяло е на свързваната с него "Благоевград БТ") да се преобразува в хотел.

Историята на имота, обявен за продажба, започва през 2006 г., когато фирма, свързана с Любомир Павлов, купува от общинското дружество "Софстрой" имота от 55 декара до летището за 1.8 млн. лв. без ДДС. През 2009 г. имотите са продадени на свързана с банкера Цветан Василев фирма, като цената им е 20 пъти по-висока - 12,5 млн. лв. Сделката е финансирана с кредит от КТБ.

Година по-късно съвместното дружество на Цветан Василев и Ирена Кръстева "ИПК Родина 1" купува имотите за 15.1 млн. лв. Следва нова ипотека в КТБ за 20 млн. евро. Модерното оборудване, което е закупено на лизинг през 2012 г. от свързаната с банката "Партнер лизинг", пък е за 53,39 млн. лв.

През октомври 2013 г. след охладяването в отношенията между Пеевски и Василев, но още преди открития им конфликт, довел до краха на банката, "ИПК Родина 1" прехвърля на "Партнер лизинг" имотите и машините. Оценката им е видимо завишена - те вече са оценени на 110 млн. лв.

Към онзи момент едноличният собственик на фирмата е свързаният с Ирена Кръстева Яне Янев, който месец след затварянето на банката продава дяловете си на "Дореко комерс". След тази сделка фирмата "ИПК Родина 1" е преименувана на "Принт трейдинг". "Дореко комерс" е свързано с Делян Пеевски и по информация на "Капитал" от самото начало е било солидарен длъжник по лизинга на печатницата. При разчистването владенията на депутата през март 2016 г. той прехвърли прекия си дял от 18% в пловдивския производител на цигарени опаковки, филтри и гилзи "Юрий Гагарин" на "Дореко".

Въпреки смяната на собствеността от обявлението на частния съдебен изпълнител за публичната продан се вижда, че за пазач на имота е определен отново Яне Янев. Даден е негов телефон за уговаряне на огледи, каквито ще могат да се правят понеделник, сряда и петък от 17 до 19 часа.

Резултатът от публичната продан ще бъдат обявени след един месец на 16 септември. Желаещите трябва дотогава да депозират по сметката на ЧСИ 10% от минималната цена (малко над 230 хил. лв.).

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини