Жители на Пловдив: Новите варвари подпалиха тютюневите складове

Спешна проверка на място заради изгорелите тютюневи складове в Пловдив разпореди министърът на културата Вежди Рашидов на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“.

Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. 

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл, съобщиха от МК. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година. 

Хората: Пожарът е умишлен, миришеше на нафта 

Жители на Пловдив са убедени, че това е умишлен палеж. Хората припомнят и случая със съборения през пролетта с позволението на общината тютюнев склад, част от ансамбъла. "Сградата пламна много бързо. На всички ни миришеше силно на нафта", разказва пред Нова тв свидетел на пожара. По думите му и реакцията на първите пожарникари, пристигнали на мястото е била такава – казали, че мирише на нафта. Разследване ще установява причините за пожара. 

"Запалено е умишлено. Явно няма как да се съборят законно тези културни паметници и новите варвари са драснали клечката. Както се случва с къщи в стария град", посочи жителка на града пред бТВ. 

Флашмоб се организира в социалните мрежи от 17 часа в Пловдив.

Утре в Община Пловдив ще се събере комисия, която да прецени какви мерки ще бъдат предприети за обезопасяване на района. В нея ще участват експерти от Института за недвижимо културно наследство, каза кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов. "Изключително неприятен инцидент. За съжаление, във всички тези години, в които не се стопанисват тези сгради, може да се каже, че е едно очаквано развитие. Необитаемите сгради, или се саморазрушават, или се подпалват. Това са фактите", заяви Стаменов, цитиран от БНР.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ов
    овчарчето калитко
    4 -4
    15:59, 21 авг 2016
    Кои са новите варвари------- тези които вдигаха 2 пръста и ревяха до посиране---КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН
  • 2
    В пленената държава на пленените хора оптимизмът емигрира.

    Струва ли си да търпим докато гаснем бавно? Затова децата ни няма да бъдат до нас, когато си отиваме, а ще бягат с всички сили, без да се обръщат назад.
    Защото мълчахме и се съгласявахме. И когато понечихме да изкрещим се оказа, че в дългото си мълчание сме загубили гласа си.
    • Мм
      ммдааа
      2 0
      06:07, 22 авг 2016
      ти си изчезнал отдавна защото си се предал. Аз не съм! Не мълча и не възпитавам децата си да го правят или да бягат от държавата.
  • 3
    12
    123
    3 -3
    18:13, 21 авг 2016
    "Новите варвари" да не са позабравените стари?И какъв паметник са складове потънали в боклуци,мишки и мръсотия?Какво има там за разглеждане,като жива душа оттам не минава,освен наркоманите.Как да накараш собственика да си хвърли парите в реставрация,като ще си загуби парите безвъзвратно?Явно му е писнало и е взел крайно,и вероятно печелившо решение.Няма смисъл да "тъжите" за нещо което не ви принадлежи...
  • 4
    Димитър Кудоглу дарил тютюневите си складове на общината в Пловдив. Една друга власт през 1973г. ги одържавява и продава. Те са паметници на културата. Кметът Иван Тотев не знаел кои са собствениците. Министерството на културата - също. И никой не си е мръднал пръста за сгради - паметници на културата в центъра на Пловдив. Пловдив - европейската столица на културата! Какво ли става в другите градове, които не са поне европейски градове на културата?!
    Снощи запалиха тютюневите складове.
  • 5
    Абе изгорели някакви си тютюневи складове, паметник на културата били, голяма работа! Важното е да опазим паметниците на съветската армия, щото те са нашата история, те са нашата култура!
  • 6
    Го
    голушко
    1 -3
    20:24, 21 авг 2016
    Ми то донякъде си е така Щото ако не запазим паметниците на Съв армия ще се наложи да строим и пазим на Турската армия както е тръгнало
Последни новини