Литиево-метални батерии излизат тази есен

В близките месеци на пазара ще излязат продукти с литиево-метални батерии, които имат два пъти по-голям капацитет от литиево-йонните при същите размери, обещава SolidEnergy Systems – комерсиално подразделение на Масачузетския технологичен институт (MIT).

За да създаде подобен продукт, компанията е заменила графитния анод с фолио от метален литий, който е в състояние да задържа повече йони. Получената в резултат на това литиево-метална батерия има двойно по-голям капацитет, в сравнение с обикновената литиево-йонна, а срокът им на експлоатация е съпоставим.

SolidEnergy Systems показа първия работен прототип на батерията преди една година и успя да привлече инвестиция от 12 млн. долара за разработката. Комерсиализацията на литиево-металните батерии се очаква да започне през ноември тази година – първоначално те ще се използват в дронове.

Графитният анод на новите батерии (най-вдясно) e заменен с фолио от метален литий, който е в състояние да задържа повече йони (източник: SolidEnergy Systems)

В началото на 2017 г. компанията ще атакува пазара на смартфони и носима електроника. Според някои анализатори обаче, производителите на смартфони ще продължат да се конкурират в намаляване на дебелината на устройствата, в резултат на което ще се появят по-тънки смартфони със същия капацитет на батерията, както сегашния.

Истинската революция се очаква да настъпи през 2018 г., когато батериите на SolidEnergy Systems ще започнат да се използват в електромобилите. Това ще доведе до двойно увеличаване пробега – Tesla Model S, например, ще изминава с едно зареждане 800 вместо 400 километра.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини