Създадоха изкуствена супербактерия, устойчива на всички вируси (видео)

Екип учени в Бостън стигна много далеч в прекодирането на бактерията E.Coli. Тя вече е с различен генетичен код от всички други организми на Земята.Изследователите са направили над 62 000 промени в нейния геном.

Ръководителят на екипа Джордж Чърч от Harvard Medical School в Бостън има още по-амбициозни планове.
 
Прекодираната E. Coli може да има всъзможни промишлени приложения. Тя ще бъде устойчива на всички съществуващи вируси, няма да заменя гени с други организми и ще произвежда протеини, различни от всички срещащи се в природата.

Изграждащите блокове
Нормално протеините имат 20 природни аминокиселини, които са техните строителни блокове. Прекодираните E. Coli ще изграждат протеини с до четири допълнителни изкуствени аминокиселини.Изкуствената бактерия няма да може да расте, освен ако не се храни с тези изкуствени аминокиселини. Така няма да се разпространява в дивата природа, Чърч. Той  иска да направи стволови клетки - на селскостопански животни и човешки, които са резистентни към всички вируси. Такива клетки могат да бъдат използвани за производство на ваксини и за трансплантации. Много е трудно хората да станат устойчиви на вируси, рак и стареене, казва ученият но ние можем да създадем тъкани и органи за трансплантация с такива качества.

Човешки ген е добавен в E.coli още през 1970 год., така че бактерията да може да се използва за "варене" на инсулин за хора с диабет. В днешно време, пивоварите добавят или да променят десетки гени, за да се създадат микроорганизми, които могат да бълват всичко  - от ароматизатори с мирис на нашафран и ванилия до средства срещу малария и опиум.

Парче по парче
Сега екипът на Чърч разкрива напредъка си към по един много по-амбициозен проект - промяна на седем кодони в Ешерихия коли. Това изисква да се направят повече от 62 000 ДНК промени, което не може да стане чрез редактиране на ген. Вместо това, екипът проектира генома на компютър и след това се синтезира ДНК с къси парчета, дълги около 2000 ДНК букви. Но резулта може да се очква в следващите 4 месеца или 4 години, казва Чърч. Във всеки случай екипът няма да е първият, който създава бактерия с ъс синтезиран от нулата геном. Това вече направи екип на Джей Крег от института Вентър в Ла Джола, Калифорния.

Минимален геном
Екипът на Вентър създаде микроб с орязан, минимален геном. Промяната на генетичния код , която прави екипът на Чърч е далеч по-голямо предизвикателство. Седем кодони са променени, поради особеностите на генетичния код само четири може да се използват за определяне на изкуствени аминокиселини. "Генетичният код е странено", казва Лажоаи, друг учен от екипа на Чърч.

Прекодираните E. Coli ще се предоставят свободно на други изследователи. Фирмите ще могат да се лицензират с неизключително право да работят със супербактерията, пояснява Чърч. 

Човешкият геном
Промяната на седем кодони трябва да бъде достатъчна, за да направят генома напълно устойчив на всички вируси. Вирусите не могат да произвеждат свои собствени протеини, а използват за целта клетките, които заразяват. Прекодираната Ешерихия коли също ще започне да произвежда вирусни протеини, ако бъде заразена, но в тези протеини няма да има толкова много грешки, така че вирусът няма да се възпроизведе и размножи.

Да се направят животните устойчиви на вируси по същия начин ще бъде много по-голямо предизвикателство. Що се отнася до човешкия геном - той е 6 милиарда букви, за сравнение геномът на Ешерихия коли е 4 милиона.

Различни екипи биолози, включително този на Чърч се опитват да наберат 100 милиона долара, за да синтезират целия човешки геном от нулата. Първоначалните планове не включват промяна на генетичния код, но ако проектът Human Genome Project-Write напредне, той ще проправи пътя за това.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xx
    xXx
    1 0
    09:16, 25 авг 2016
    Мдаам, още едно ГМО. Интересно с какви средства ще се спасяваме от вредите нанесени от това ГМО? Когато човекът си играе на Господ, ей така от любопитство, стават много гадни работи.
Последни новини