Бобър за зелени отпадъци, натъпкан с вонящ боклук, вмирисва „Драгоман“

    Кафяв контейнер, пълен с битови отпадъци, вмирисва улица „Драгоман“ в Хасково. Пластмасовият бобър бил стоварен на тротоара в понеделник до търговския обект на хасковлията Тодор Тодоров до кръстовището с бул „Васил Левски“. По негови думи контейнерът бил зарязан от работници с камион, при това бил натъпкан с вонящи битови отпадъци, които завъждали и мушички. Вече трети ден се опитвам да открия собственика на контейнера, но не успявам, разказа мъжът. Той дори не беше наясно какво е предназначението на контейнера. Затова позвънил на фирма „Титан“, която отговаря за извозването на битовите отпадъци, както и във общинско предприятие „Екопрогрес“. И от двете места обаче му обяснили, че почистването на тези контейнери не е тяхна задача.

    Кафявите кошове са предназначени за зелена листа маса - окосена трева, листа, растителни отпадъци, цветя, клони и храсти. В тях се забраняват всякакви други опаковки и отпадъци от домакинството.

    Оказва се обаче, че гражданите не са свикнали с разделното изхвърляне на отпадъци. В същото време по „Драгоман“ има поставени три такива кафяви контейнера. По два от тях липсваха всякакви лепенки и стикери за какво са предназначени. Именно двата бобъра бяха претъпкани с битови отпадъци. Заради липсата на надписи гражданите дори не знаят на кой телефон за позвънят, за да съобщят за проблема. Третият контейнер на улицата имаше стикер и в него беше изхвърлена зелена листна маса, или поне на повърхността беше такава.

    Отпадъкът от кафявите бобъри се извозва от специални камиони на фирма „Лендфил“ до депото в село Гарваново, където се обработва за компост за наторяване в земеделието и градинарството.

    Проблемът с кафявите контейнери се оказва сходен с този за изхвърляне на пластмаса, стъкло и хартия. Гражданите масово не знаят или преднамерено не спазват указанията за разделно събиране на отпадъци.

    „Когато специалния оранжев камион на фирмата мине и работниците видят, че в кафявия контейнер не са изхвърлени зелени отпадъци, а битови, изпращат друг камион на фирмата, за да прибере боклука“, обясни пресаташето на община Хасково Дияна Иванова. Тя допълни, че от фирмата почистват контейнерите в града по график и се предвижда до края на седмицата всички бобри да бъдат изпразнени. От администрацията за пореден път призовават гражданите да изхвърлят боклуците в съответните контейнери. От „Лендфил“ обещали да огледат всички кафяви контейнери и при липса на указателни стикери, да залепят нови.

    Контейнери за зелени отпадъци бяха поставени по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Хасково“. За община Хасково бяха предвидени 520 бобъра, 34 за Минерални бани и 296 за Димитровград. Идеята е те да бъдат поставени в периферията на градовете и населените места, където има повече дворове и земеделски земи. Новите контейнери бяха показани пред община Хасково миналата година.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Св
      Свидетел
      2 -1
      21:36, 24 авг 2016
      И на улица каменна 42 също има такъв контейнер пълен с битови отпадъци, който не е взиман 1 месец сигурно,
      • Не
        Незапознат
        4 0
        05:55, 25 авг 2016
        На всички улици на които ги има са в същото състояние.На този етап на развитие на който сме стигнали засега тези контейнери не са за нас.По добре би
        било да ги няма
    • 2
      P
      p
      7 0
      21:59, 24 авг 2016
      Ивче бати Симо Сакскобурготски беше казал че на българина трябва да се смени ЧИПА А батко ти Бойко в гостуване в Америката бе подхвърлил за българина че е ЛОШ МАТРИАЛ Та такива ми ти работи скъпа
    Последни новини