Борисов заминава за Истанбул на спешна среща с турския премиер

Турският премиер Бинали Йълдъръм е поискал за 10.30 часа в петък среща с българския премиер Бойко Борисов, научи Епицентър.бг

Въпреки настоявването на турската страна, министър-председателят на България няма да може да остане за откриването на новия мост над Босфора, защото веднага след срещата с Йълдъръм  той отлита за Берлин.

Там германският канцлер Ангела Меркел започва т-нар. берлински преговори с подбрана група от осем европейски премиери.

На тях българският министър-председател ще може да информира своите европейски колеги какви са вижданията и исканията на Турция за изпълнението на споразумението за бежанската вълна. Искането на Анкара било за специална среща с Борисов именно преди разговорите му с Меркел. Тя пък също иска да знае какви са настроенията в Турция, преди началото на разговорите в Берлин.

Затова Борисов е приел поканата за тази извънредна среща с Бинали Йълдъръм.

Информационната служба на Министерския съвет е предложила на турската страна след срещата между двамата премиери да има изявление за журналисти, пише Епицентър.бг.

" Берлински преговори”. Така говорителят на германското правителство Щефан Зайберт лаконично определи предстоящите срещи на канцлера Ангела Меркел.

В Берлин обаче всеки от участниците ще се бори за отстояване на своята територия в мигрантското нашествие.

Една от най-трудните роли ще е за Бойко Борисов. Той директно и ясно трябва да защити България от интересите на Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия. От друга страна, на големите държави донори в Европа, от трета и четвърта - на Турция и Русия. България не иска да ѝ връщат мигранти, които богатата Европа отказва да приеме.

България се притеснява и от намерението на Унгария да върне 20 хиляди мигранти.

Борисов има историческия шанс да успее да спечели максималното с твърда и ясна позиция. Това може да бъде пробив на тема приемането ни в Шенген още на 1 януари 2017 г.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини