Бивш хасковски БКП-шеф мери градуса на демокрацията: Слаба ракия

Изображение 1 от 6

    20-тина литра гроздова изкара тази година известният бивш БКП функционер в Хасково Стойчо Попов. Пенсионерът всяко лято събира гроздето от асмата и го мята в казана, (но само зърната). После малко захар (без нея не може, поне 5-10 кила) и след двайсетина дни е на казана.

    “Правя го всяка година вече поне 4 десетилетия. Изкарваме с брат ми по двайсетина литра, стигат ни”, казва той.

    Стойчо Попов е работил дълги години в Окръжния комитет на БКП в Хасково, първо като счетоводител, а после, повече от десетилетие, като шеф на резиденцията на партията в Кенана. Там е посрещал много бивши партийни величия, включително Тодор Живков, но избягва да говори на тези тема. “Живков беше скромен човек”.

    “Днешните демократични времена са тежки и несправедливи. Ако трябва да използвам ракиената терминология, защото сме на казана – слаба ракия. Някога се живееше по-добре, по спокойно. Бяха весели времена. Но избягвам да коментирам политиката, нищо не мога да променя, нищо не зависи от мен. Зависеше някога”, маха с ръка Стойчо Попов.

    Той е сред първите, които изхвърчат от работа след демократичните промени през 1989 година. “Изхвърлиха ме още през месец май 90-та.”

    Сега е пенсионер и си “копае градинката” по израза на Волтер. Като удари чертата, тези двайсетина литра му излизат колкото в магазина. “10 кила захар, 30-40 лева за казана, смятай колко излиза литърът”. Обаче своето е друго. По-сладко. И градусът си го бива, не е като демокрацията.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      As
      asko
      36 -26
      16:20, 26 авг 2016
      Те като бяха "силна ракия" къде е строя, през който лъгаха целия народ, та сега ще теглим последствиятя по-дълго защото пораженията са ментални! Кое беше "леко и справедливо" : дефицит на всички стоки за народа, а за тях специални магазини. Цинизма на комунизма е че бе до гуша в калта и пак викаше ура и ето до къде ни докараха!
    • 2
      Но
      нов гост
      26 -12
      17:35, 26 авг 2016
      аsко,като се смени строя вече 26 г.кое ти е по-доброто,че те крадът като за последно и се чудиш как да си платиш сметките,дори и да работиш.
      • As
        asko
        15 -20
        17:39, 26 авг 2016
        Вие не ме мислете. Това което мога да правя с ръце... Виж коментара
      • Ни
        Нищо
        26 -5
        19:33, 26 авг 2016
        не се е променило, камо ли сменило.Само дето сега за виц не пращат в Белене.Можеш да се плямпаш колкото си искаш-файда йок.На власт са внуците на същите тия отпреди 10-ти ноември 89-та.А че Тодор Замфиркьов т.е. Живков бил "скромен човек" да ги разправя на старата ми шапка...
    • 3
      Гъ
      гълъбина
      11 -4
      17:41, 26 авг 2016
      браво на човека. кога му узря гроздето, че и чак ракия направи. или може би джибрите са сливови???
    • 4
      Ve
      VERONIKA
      14 -5
      18:03, 26 авг 2016
      Ало нов гост,това са същите хора ако не ти е ясно
    • 5
      Дж
      Джери
      6 -1
      09:53, 27 авг 2016
      Едно време държаха хората като в концлагер. Не пущаха да припариш границата. И затова имаше , защото хората макар да работеха като в затвор произвеждаха , най вече ХРАНА - месо, млеко яйца , сирене и всичко необходимо за трапезата. Е нямаше банани и портокали, но пак хората работеха, колкото и да оплюват обикновения човек.. Сега пак са "ТЕ - ПАРТИЙЦИТЕ ( не комунистите, защото комунистите бяха избити още веднага след 9.09.1944г. като враг с партиен билет)" пак "ТЕ" са на власт, ама няма кой да им слугува и робува. Стените на ЗАТВОРА бяха разрушени .Всички дето бяха с "акъла си" и не ги е страх от работа, отидоха в "бели държава" и напуснаха комунистическата , сега " пишман капиталистическа" държава наречена "Лайнария". (Спомнете си картата на Европа направена от чешкия художник мисля че се казваше Черни , може да бъркам името ). Затова сегашните български капиталисти , деца и изчадия на бившите партийци скърцат със зъби и реват като насрани , че нямало свястна работна ръка. Така е няма и да имате , защото сте свикнали да "КОМАНДВАТЕ" , а не да "УПРАВЛЯВАТЕ". Бог да пази добрите хора защото са на изчезване.
    • 6
      Та
      Така...
      2 -1
      13:30, 27 авг 2016
      " Някога се живееше по-добре, по спокойно. Бяха весели времена." Весело беше, щом си партиец от банкет в банкет.И както се казваше в един скеч "Как сме, как сме?-питаше шегувайки се.Добре сте, добре сте.-отговаряше му народа.
    Последни новини