Русия прехвърля войници в южната част на страната

Военнотранспортната авиация на руските Въздушнокосмически сили започна да прехвърля в други райони личен състав и техника в рамките на внезапната проверка на бойната готовност, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

Военнотранспортни самолети прехвърлят подразделения от специалните сили в Северозападна Русия на полигони в Южния военен окръг с помощта на близо 20 самолета Ил-76.

Внезапната проверка в руската армия започна вчера сутринта по нареждане на президента Владимир Путин и ще продължи до 31 август.

В нея участват сили от Южния военен окръг, част от войските на Централния и Западния окръг, както и Северният флот, Въздушнокосмическите сили и на Въздушнодесантните войски. Проверката се извършва в рамките на подготовката за стратегическите учения "Кавказ-2016" следващия месец.

От своя страна САЩ изразиха загриженост по повод внезапната проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили, предаде Интерфакс, като цитира изявление на Пентагона.

"Видяхме съобщенията, че руските военни започват внезапно военно учение. Разчитаме Русия да спазва всички съответни ангажименти и обещания в рамките на сключените споразумения за контрол над въоръженията и мерките за доверие, за да осигури на съседните страни съответните гаранции и прозрачност относно размера и характтера на тази дейност", заяви говорителката на американското министерство на отбраната Мишел Балданза.

По думите й "внезапни проверки на бойната готовност често се правят преди мащабни военни учения в Русия във връзка с планираното учение "Кавказ-2016" ние внимателно следим ситуацията".

Говорителката изрази също "дълбока загриженост" във връзка с растящото насилие в Източна Украйна "и близостта на тези (руски въоръжени, бел. Интерфакс) сили до Украйна с оглед прякото участие на Русия в конфликта в Донбас", отбелязва агенцията. Освен това "знаем също, че Русия използва военни учения, за да прикрие разполагането (на оръжия, бел. Интерфакс) в Украйна", каза Балданза.

"Неведнъж сме приканвали Русия да направи стъпки за намаляване на напрежението в този регион, включително чрез пълно и конструктивно участие в преговорите за цялостно изпълнение на минските договорености", добави говорителката на Пентагона.

Внезапна проверка в руската армия започна вчера сутринта в 7 ч. московско (и българско) време по нареждане на президента Владимир Путин и ще продължи до 31 август. В нея участват сили от Южния военен окръг, част от войските на Централния и Западния окръг, както и Северният флот, Въздушнокосмическите сили и на Въздушнодесантните войски. Проверката се извършва в рамките на подготовката за стратегическите учения "Кавказ-2016", които ще се състоят следващия месец.

Над 4000 военнослужещи и близо 300 единици бойна техника от бреговите войски на руския Черноморски флот и на Каспийската флотилия се присъединиха към действията в рамките на внезапната проверка, съобщи министерството на отбраната в Москва.

В пълна бойна готовност е поставена руската военна база в Южна Осетия, участваща в проверката, съобщи пресслужбата на Южния военен окръг на Русия. В тактическо-специалните занятия участват близо 1000 военнослужещи и около 200 единици бойна техника. (БТА)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини