Путин и Ердоган обсъдиха по телефона операцията „Щитът на Ефрат”

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са провели телефонен разговор, съобщава Анадолската агенция.

Разговорът основно е бил фокусиран върху двустранните отношения, последните развития на ситуацията в Сирия и борбата срещу тероризма, според източници от президентството.

Ердоган също е информирал Путин за операцията „Щитът на Ефрат” в сирийския град Джераблус. Операцията се извършва от турската армия и водената от САЩ коалиция, за да прогони джихадистката групировка „Ислямска държава” от границата. Лидерите също са подчертали значението на съвместната борба срещу всички терористични организации за сигурността в региона.

Междувременно двамата лидери са постигнали съгласие относно ускоряване на усилията за доставяне на хуманитарна помощ в Алепо.

Очаква се Ердоган и Путин да се срещнат на срещата на Г-20 в Китай през септември и да проведат двустранни разговори.

Двамата лидери се срещнаха на 9 август в Санкт Петербург. Тогава те обещаха да върнат двустранните отношения до нивото от преди 9 месеца, когато Турция свали руски военен самолет, защото нарушил въздушното й пространство.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини