ЦИК забрани да се ползват знамето и герба за предизборна агитация

Централната избирателна комисия (ЦИК) официално реши, че българското знаме или герба на България не могат да бъдат използвани в агитационни материали. Същото нещо се отнася и за знамето и герба на чужда държава.

Решението е окончателно, тъй като срокът за обжалване изтече. 

Със същото решение ЦИК въвежда и нови правила за медийно отразяване на предстоящите президентски избори. Вече ще е наказуемо за медиите да не обявяват на интернет страницата си договорите за безвъзмездно т.е. неплатено отразяване. "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, включително и безвъзмездните, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник", гласи решението.

Глобата за необявен договор, дори да е безвъзмезден, е от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.

Освен това ЦИК посочва, че при платени материали за агитация медиите трябва да ги обозначават изрично - чрез визуален, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково съобщение, че материалът е платен.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини