Бившият шеф на ЦРУ заговори със смекчен тон за Русия

Действията на Русия на международната арена са "внимателно прецизирани и регулирани“, смятат генералът в оставка Дейвид Петреус, който е бивш директор на ЦРУ, и Майкъл О’Хенлън, военен аналитик от Брукингския институт. Това мнение те изразиха в коментар за обвиненията срещу Москва относно присъединяването на Крим през 2014 година, предаде БГНЕС.

„Крим в крайна сметка исторически е бил руски и е населен основно с рускоезични хора, освен това в него се намира единствената на Черно море руска военно-морска база", пишат те. Двамата отбелязват и добре обмислените действия на Москва в Русия. „Путин вкара войска в Сирия едва след като се убеди, че администрацията на Обама ще съхрани ограничения характер на собствената си военна намеса. При това действията на Русия в Сирия не бяха жестоки за една война“, пишат аналитиците.

В заключение Петреус и О’Хенлън твърдят, че действията на Русия едва ли представляват някаква непосредствена заплаха за интересите на НАТО, затова разполагането на военен контингент в балтийските държави не само не е нужно, но е и опасно, защото може да провокира по-нататъшно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон.

Ширещите се на Запад твърдения за заплаха от Русия не отговарят на реалността, пише и наблюдателката на The Christian Science Monitor Ан Гроуб.

"Мнозина аналитици, които от дълго време изучават Русия, са на мнение, че надеждната военна мощ винаги е играла важна роля за Москва, но действията на Русия не трябва да предизвикват такова равнище на загриженост, каквото демонстрират страните от Запада“, пише журналистката.

Водещият анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Олга Оликър твърди, че руският президент Владимир Путин даде ясно да се разбере, че няма намерение да оспорва военни интереси там, където те не се пресичат с интересите на Русия.

"Вместо това руснаците се опасяват от нашите действия. Те се се възприемат като онези, които се борят срещу американската хегемония в света, и те наистина така мислят, това не е просто риторика...Ние сме именно тези, с които те се борят", твърди Оликър. Тя обаче добавя, че само поради тази причина и само за отбранителни цели в Русия протича модернизация на военната техники и на въоръженията.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Чу
    Чудо и мир
    1 0
    12:42, 31 авг 2016
    Добърден как'Минке!
  • 2
    Жо
    жоро
    0 0
    01:47, 1 яну 2019
    Петреус е много мен, образован човек. Той обаче може да прочете историята на руската външна политика. То не бяха Закакавзието, Дегастан, Чечня и още присъединени територии, в които руския е чужд език... Бил съм в Прибалтийските републики. Всичко се издаваше на два езика. Те като култура са различни от руснаците и не ги обичат заради окупацията им от тях. Но... в Литва руснаците са вече 30% от населението. Изкуствено заселени по времето на СССР, Те имат сега училища, културни институции опериращи в Литва, например. Местните не им дават политическа свобода (свои партии и др), и Путин е готов да "защити" интересите им... Не е така лесно да се съгласим с коментара на Петреус.

Още новини

Последни новини