Необичайният сигнал, засечен от астрономите - обаждане от извънземни?

    Сигнал с продължителност две секунди на дължина на вълната 2,7 сантиметра, която съответства на честота 11 гигахерца предизвика нови коментари и хипотези. Сигналът е регистриран от радиотелескопа РАТАН-600 (радиоастрономическия телескоп на руската Академия на науките). Мненията на специалистите се разминават, но така и няма обяснение за този необичаен сигнал. Според различни изследователи той може да бъде интерпретиран като изпратен от извънзамна цивилизация, събитие вследствие микрогравитационна лупа или просто сигнал от спътник.

    Интензитетът и спектралната плътност (количеството енергия идваща от източника на единица площ за единица време в единичен честотен интервал) не съответстват на тези от пулсар, а са примерно 10 пъти по-интензивни.

    Сигналът идва от планетната система на звездата HD 164595 в съзвездието Херкулес, която се намира на 94 светлинни години от Земята. Звездата има сравними с тези на Слънцето маса, възраст и маталност, т.е. съдържание на по-тежки от хелия елементи). Около  HD 164595 се върти поне една екзопланета. Тя е с размера на Нептун, но е разположена близо до своето светило. Обикаля го за около 40 денонощия. Учените смятат, че в системата има и други екзопланети.

    Сигналът е регистриран на 15 май 2015 год. в 18:01часа по Гринуич. .

    Вероятността за грешка - сигналът да е шум, според руските учени е 1 на 20 хиляди. Според съществуващите модели няма обекти с наблюдаваните характеристики на излъчване. Затова руските учени уведомили колегите си зад граница с молба да потърсят обяснение за природата на сигнала.

    Сега, година по-късно необикновениет сигнал ще стане основна тема на срещата на SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), която предстои на 27 септември 2016 год в Гуадалахара (Мексико).

    Скептиците за извънземния произход на сигнала коментират най-вече честотата му - 11 GHz. На нея работят множество военни предаватели и космически спътници.  Случайният характер на засечения от астрономите сигнал някои обясняват с гравитационна микролупа - явление, при което лъчението от далечен обект се усилва от гравитационното поле на звезда, което играе ролята на оптична леща.

    Самите откриватели на сигнала са предпазливи относно извънземния произход на сигнала, съобщи  ТАСС,  "През миналата и през тази година телескопа извършва наблюдения в търсене на слънцеподобни звезди. Научни резултати в рамките на това изследване засега няма. Преди известно време - през пролетта на миналата година, бе получен необичаен сигнал, но неговата обработка показа, че това е най-вероятно смущение от земен произход", казва Юлия Сотникова от САО РАН.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини