Турски прокурор: Движението на Гюлен е създадено от ЦРУ, също като мормоните и сциентолозите

Движението на Фетулах Гулен е създадено от американските специални служби. Това твърди прокурорът от Измир Зафер Дюр, който разследва финансовите потоци от и към движението, цитиран от Hurriyet Daily News. Властите в Анкара обвиниха духовника от Пенсилвания в опита за военен преврат от 15 юли. 

Според обвинителя структурата на организацията на Гюлен е същата като на църквите на мормоните и сциентолозите в САЩ. Той твърди, че и трите организации са създадени от разузнаването на САЩ. 

ЦРУ организира тези секти като неправителствени организации, с цел "да се направят промени в обществото", се посочва в обвинителния акт на прокурора от егейската провинция Измир. 

Системата, която гюленистите са изградили през годините в сферата на образованието, здравеопазването, политиката, технологиите и културата, има едни и същи цели както двете църкви, твърди прокурорът. Като доказателство за намеса на американското правителство той посочва бързото разрастване на организацията на Гюлен, който е в САЩ от 1999 година. "Без международна подкрепа, Гюлен не би могъл да открие училища в 160 държави", добавя Дюр. Той се позовава и на журналистически разследвания, според които гюленистите работят като изпълнители с разузнавателни служби като ЦРУ, MI6 (британското разузнаване, бел. ред.) и разузнаването на Германия. 

Това не е първият път, в който турските власти обвиняват американските служби за това, че предоставят помощ на движението на Гюлен. В края на юли в обвинителен акт на прокуратурата в Одрин се посочва, че последователи на духовника от Пенсилвания участват в обучителни програми на ЦРУ и ФРБ.

В обвинението тогава беше посочено също, че пенсионираният генерал Джон Кембъл - бивш командир на силите на НАТО в Афганистан, е в основата на проваления опит за преврат в Турция. Според турските власти генералът е превел повече от 2 млрд. долара в Турция през Нигерия, с които е осъществявана пропаганда сред опозиционно настроените служащи в армията.  

Вашингтон отхвърли обвиненията срещу генерала, като говорителят на Белия дом Джош Ърнест ги определи като недоказани.

Отношенията между САЩ и Турция осезаемо охладняха след опита за преврат на 15 юли. Оттогава турски медии, включително и министри от кабинета твърдят, че в пуча има участие от страна на Вашингтон. Съмненията на властите се подсилват още повече и след отказите на САЩ да екстрадират Гюлен. През август турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави условие на САЩ да избира между Гюлен и добрите отношения с Турция. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини