Борисов видя в турските инвестиции у нас "риск в дългосрочен план“

Премиерът Борисов разходи младите гербери из регионалната и международна ситуация.

В обръщението си по време на Деветия летен университет на младежката организация на ГЕРБ, който се провежда във Варна, Борисов акцентира на положението на България в контекста на случващото се извън страната ни.

Ако турската икономика се срине, това ще се отрази тежко на региона, обяви Борисов, потвърждавайки демонстрирания напоследък сериозен интерес към южната ни съседка.

По думите му, сега България е добре, защото маса турски фирми искат да инвестират в България, но това, в дългосрочен план, също носи своите рискове, особено за смесените региони.

"Който дава заплатата, определя и политиката", философски заключи премиерът и лидер на ГЕРБ, намеквайки вероятно, че турските фирми биха налагали определена политика.

И затова тук е хубаво, че се появи такава партия като ГЕРБ, защото е много лесно в парламента - ставаш и всичко, което кажеш срещу ДПС, е добро и ти носи дивидент, коментира, връщайки се у нас, Борисов.

"Хубаво, но къде са на терен тези партии (явно визира партиите, говорещи срещу ДПС, б.р.)? В Кърджали и Делиормана има ли друго освен ДПС и ГЕРБ?", запита той. В общинските съвети били главно хора от ДПС и ГЕРБ. "И след изборите - какво? Да ги зачеркнем ли тези хора?", риторично продължи да пита Борисов.

Той бе категоричен, че предизборната кампания не е само на жълтите павета. Като искаш да влияеш, да покажеш на тези хора отношение, трябва да строиш, убеден е премиерът по любимата си тема, като даде за пример: "Затова правим пътища, училища, обредни домове, спортни зали и площадки, пазари, ако щете". Да отидеш в четвъртък на пазар, това е, като да отидете вие на мола, поясни той пред младите гербери и отново подхвана международното положение.

"Като дадат по новините Сирия, Ирак, Либия, здрава сграда не се вижда. Цели държави са в руини. Я сметнете какви трилиони ще са нужни, за да бъдат възстановени", коментира още Борисов. В същото време, ние като НАТО сме изпратили там изтребители, ракети, всеки ден бомбардират...  французи, англичани, руската армия, турската армия..., продължи премиерът.

С война как ще постигнеш мир, запита той и изтъкна: "Ако тук започнат от 6-7 страни да стрелят по Варна и аз ви кажа: "стойте тука". Не мога да ви стигна, кой накъде ще бяга, - не знам, коментира Борисов давайки нагледен пример пред младежите за ситуацията, пред която са изправени мигрантите. По думите му, най-вероятно към Европа първо. Ако не, после към Русия и през океана накрая.

"Вижте какво става в арабския свят. Колко десетилетия ще са нужни, за да се оправи това?", изтъкна министър-председателят.

Като задавал този въпрос, наставала тишина и го гледали "начумерено" (явно визира срещите си с чужди държавници, б.р.). "Идвам от Балканите, където държави се разпадаха преди години", казвал Борисов. Всички обаче се оправяли - Хърватия, Черна Гора, Словения. Но 20 години ни трябвали, за да преболедуваме войната в Косово, изтъквал той.

Премиерът засегна и темата за Русия. "В понеделник имаме газова конференция тук (във Варна, б.р.) и искам много точно да кажа какви са ни очакванията и перспективите", заяви той. По думите му, след санкциите и всичко, което се случи в Украйна, и решението на ЕС и САЩ, е ясно, че България не можеше сама да реши, сама да продължи проекта "Южен поток".

В момента обаче той е на масата на ЕК и затова Борисов очаква представителят на ЕК официално да каже, че европейският газов хъб "Балкан" може да има и руски газ. Затова руските колеги трябва много внимателно да слушат какво ще кажат тук представителите на ЕС, посочи Борисов и допълни, че затова е бил разговорът му с президента Владимир Путин.

"И той каза: "да, правилна ти е тактиката, това е начина, за да се случи нещо. Всичко да е ясно поставено на масата", коментира Борисов.

За "Белене" Борисов ще свика и партията си, и правителството. Щял да отиде и в Парламента да говори с колегите. Борисов бил запознат горе-долу с позицията на патриота Валери Симеонов, който му казал: "да платим веднага" (дължимото на Росатом за реактора, б.р.). За да можем да кажем - платени са, наши са, да решим какво да правим. По 100 000 млн. годишно са само лихвите, подчерта премиерът. "И ако не ги платим, ще почнат да ни арестуват в чужбина", предупреди той.

Борисов сподели, че въпреки всички опасения, които имал, Путин бил изключително добронамерен. Каза "Формулирайте през Европа вашите цели, готови сме да работим с вас", сподели премиерът. "Той вече знае, че ние сме членове на ЕС и НАТО, и никакви задкулисни игрички няма да играем", заключи  Борисов.

Припомняме обаче, че Путин малко след това подчерта – по време на брифинга си с Ердоган, че единствено железни гаранции от ЕС биха накарали Русия да се върне към Южен поток. А след затоплянето на отношенията между Москва и Анкара Турският поток отново стане особено актуален.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини