Сериозни промени в изпитите за прием след седми клас

Матурите след седми клас ще бъдат променени през следващите две учебни години. Тестовете по български език и математика за пръв път ще включват не само материал от седми клас, но и задачи, изучавани в пети и шести клас. Както досега изпитите ще са разделени на два модула, но не на "лесен и труден", а на част със задачи от седми клас и задачи, преподавани в по-долните класове. Това произтича от утвърдения преди празниците стандарт за оценяването на резултатите от обучението на учениците, пише в. Сега.

Досега националното външно оценяване за седмокласниците се състоеше от два модула. Единият бе задължителен за всички ученици и служеше за целите на външното оценяване, а вторият бе по желание и предназначен за децата, които имат амбиции да кандидатстват за гимназия. Вторият модул по български бе преразказ, а по математика съдържаше по-сложни задачи, за да отсее по-добрите ученици. От тази година обаче модулите се променят - първият ще проверява дали е усвоено съдържанието, заложено в учебната програма за задължителна подготовка за седми клас, а вторият ще включва допълнителни задачи, чрез които ще се проверява прилагането на знанията и уменията, придобити в целия период на обучението от пети до седми клас. В същото време разпределението по български се запазва на първи модул с въпроси и втори модул със създаване на текст. 

Първият модул ще се оценява с оценка по шестобалната скала и с точки, а вторият модул - само с точки. Оценката от първия модул ще се вписва като текуща, а сборът от двата модула с максимум 100 точки ще служи за прием в гимназиите. Видовете задачи и техният брой, учебното съдържание, оценяваните компетентности, общата продължителност на изпита, както и продължителността на всеки от модулите, ще се определят в учебно-изпитна програма, утвърдена от просветния министър в срок до 31 януари в календарната година, в която ще се провежда изпитът, пише още в новия стандарт за оценяването.

Новият формат на изпита за 7-и клас ще важи за сегашните седмокласници, както и за тези след тях, т.е. за сегашните шестокласници. Не е ясно с какъв формат ще са тестовете за седмокласниците през 2018/19 г. - записано е, че той ще се определя в заповед на просветния министър.

Поредната промяна около кандидатстването не бе разяснена от МОН и изобщо не фигурираше в първоначалния вариант на стандарта за оценяване. Окончателните текстове станаха ясни едва с публикуването на текстовете за обнародване в ДВ. Пред "Сега" зам.-просветният министър Диян Стаматов коментира, че целта е максимално облекчаване на седмокласниците, които тази година ще трябва да наваксват уроци по три предмета - средновековие - по история, раздел гръбначни по биология и континента Европа - по география. "Някои седмокласници ще наваксват тези теми в задължителната подготовка, други - в СИП, затова на изхода те трябва да бъдат равнопоставени", заяви той.

От една страна, промяната означава, че седмокласниците ще трябва да преговарят и уроците от пети и шести клас. От друга страна обаче, значи, че те ще могат да влязат в гимназия и с далеч по-лесни задачи по математика. Допълнително улеснение за седмокласниците представлява и другата новост, според която резултатите занапред ще са не в оценки, а в точки, за да може дори и тези с минимален брой точки (дори 0 т.) да намерят място в професионална гимназия. Мотивът на МОН при въвеждането на тази промяна бе, че така ще се избегне негативният момент хиляди деца да бъдат определяни за двойкаджии и да се чувстват обезправени. На практика обаче точковата система просто ще "маскира" слабите оценки, които тази година бяха рекордно количество - всеки трети седмокласник получи "слаб 2" по математика, а всеки четвърти - по български.

Учениците, които след броени дни ще постъпят в седми клас, ще бъдат облекчени и с по-малко изпити на националното външно оценяване. Това пък става ясно от заповед на министър Меглена Кунева за определяне на дните за провеждане на миниматурите за учебната 2016/17 г. Досега те се явяваха на пет изпита. В края на тази учебна година обаче препитванията ще бъдат само три - по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването по обществени и по природни науки отпада. В следващите години предстои още едно облекчение. От 2018/2019 седмокласниците ще държат само два изпита - по български и по математика, а от 2019/2020 същата промяна влиза в сила и за четвърти клас.

Новият стандарт за оценяването въвежда задължително национално външно оценяване и в 10-и клас. Първоначалният проект на МОН предвиждаше цели шест изпита, но в окончателния вариант и те са оставени само с два - по български и по математика.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини