КЕВР: Не се конкурираме с Гърция за газовия хъб

България и Гърция не са конкуренти по отношение на идеята за изграждане на газов хъб в региона, смята председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иванов обясни, че газопреносната мрежа на страната ни е една от най-добре развитите в Югоизточна Европа, съобщава investor.bg. По тази причина и България ще има предимство пред другите държави в идеята да реализира газов хъб. 

Гърция обаче също активно преговаря за привличане на газ от различни източници, включително и от Русия, чрез "Турски поток". 

В началото на седмицата шефът на Газпром Алексей Милер ясно заяви, че руски газ няма да достигне до българското крайбрежие, а се работи само по проекта "Турски поток", с евентуално продължение на газопровода до гръцката граница.

Все пак "Булгартрансгаз" ще се нуждае от около 1,5 млрд. евро, за да изгради системата на газоразпределителния център. Тези средства ще отидат за увеличаване на налягането в системата, където е необходимо, за да бъдат гарантирани по-големите количества газ, които ще преминават през страната. Допълнително ще трябват средства и за увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен до 1 млрд. куб. метра (от сегашните 550 млн. куб. метра). 

За реализирането на идеята за газов хъб трябва да бъдат довършени и газовите връзки със съседните държави, които в момента са на различен етап на реализация. Най-напреднала е работата по интерконектора с Румъния, която всъщност трябваше да бъде готова през 2013 година. Очакванията са, че до края на годината тази връзка най-накрая ще бъде въведена в експлоатация. 

Не е задължително да има хранилище за газ около Варна, каза още Иванов. Той обаче припомни, че има и идея за превръщането на сегашното находище Галата, което е почти изчерпано, в газов хъб. Докъде обаче е този проект, председателят на регулатора няма информация. 

Дори и без руски природен газ има смисъл от изграждане на хъб в България, убеден е Иван Иванов. Освен от Русия газ в страната може да влезе от Азербайджан, Туркменистан, Северен Ирак, Иран, дори и от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис.

"Южното направление не бива да бъде подценявано. Руски газ е добре дошъл на газовия хъб при едно единствено и категорично условие - Русия трябва да знае, че пристигайки този газ на територията на България, трябва да бъдат спазени всички изисквания спрямо законодателството на ЕС", каза Иванов и допълни, че същото се отнася и за Гърция. 

Председателят на КЕВР припомни още, че целта на европейския Енергиен съюз е пълната свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Комисията в тази насока. 

Иван Иванов не очаква промяна на цената на парното преди зимния сезон, защото "Булгаргаз" на този етап предлага минимално повишение на цената на газа през третото тримесечие - от около 3%. 

Компанията ще внесе окончателното си ценово заявление на 10 септември.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини