Неправителствените организации сами ще делят парите от държавата

Неправителствените организации сами ще разпределят финансирането, което идва от държавата за дейността им. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Досега държавата решаваше по свое усмотрение как да разпредели отделените от хазната средства. До 2015 г. действаше и стратегия за подкрепа за развитието на гражданските организации. Тя предвиждаше 10% от общия размер на субсидията, да се разпределят между гражданските организации чрез конкурс, като се даде възможност и на по-малките да развиват дейност. Стратегията обаче така и не беше спазена. 

Новите текстове предвиждат да се създаде Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет, в който ще влизат представители на НПО-тата и който ще определя приоритетите и ще преценява към кои проекти с обществено значение ще отиват държавните пари. По този начин гражданският сектор ще може да води пряк диалог с държавата по своите проблеми и приоритети, смятат вносителите.

Звеното ще се състои от общо 15 членове и ще се председателства от вицепремиер, който обаче няма да има глас при вземането на решения. 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви пред депутатите, че става въпрос за разпределението на около 1 млн. лв., колкото всяка година средно отиват от държавата за финансиране на НПО-тата. 

Конкретната сума обаче се залага всяка година с държавния бюджет. От парламентарната трибуна той изрази личното си мнение, че вече е време държавата да спре да налива пари в неправителствения сектор, който за 27 години развитие би трябвало да си е създал стабилни механизми за финансиране.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини