Безплатна юридическа консултация за бедни българи

Граждани с доходи под официалната линия на бедност ще ползват безплатна правна помощ. Това предвиждат промени в Закона за правната помощ, които бяха публикувани днес на сайта на Министерството на правосъдието. 

Всеки гражданин ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ, ако докаже с документ, че месечният му доход не превишава определената за страната линия на бедност, а именно 300 лева, след като се вземат предвид имотното, здравословното, семейното и др. състояние.

Целта е да се облекчи достъпът до правосъдие на граждани, живеещи в отдалечени населени места, в социална изолация, пенсионери-инвалиди, които са трудно подвижни, самотни хора, лица без адрес.

Предвижда се възможност регионалните центрове да предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или обитаващи социални домове.

В закона се регламентира и вече съществуващият безплатен национален телефон за първична правна помощ (0700 18 250). На него всеки работен ден от 9 до 17 ч дежурят опитни адвокати, които дават 15-минутни безплатни консултации на граждани.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини