Българи и литовци умират най-млади в Европа

Свикнали сме да гледаме на Стара Европа - държавите от Европейския съюз отпреди вълните на разширяването през XXI век, най-вече като символ на благосъстоянието. Стандарт на живот, който е недостижим за бедните нови членки от източната част на континента. Но тази карта ни показва и как материалното състояние има пряка връзка с продължителността на живот.

Върху територията на държавите е посочена средната очаквана продължителност на живота за всяка една от държавите от Европа и близките съседни страни, изчислена от различните национални статистически ведомства към края на 2015 година. Данните са осреднени за мъже и жени. Във всички държави дамите живеят повече от средното, докато представителите на смятания за по-силен пол стандартно предават Богу дух с няколко годинини по-рано.

Картата ясно показва, че хората в България са едни от най-ощетените по този показател на нашия континент. Средната продължителност на живота у нас е изчислена на 74,5 години, което е с цели 9 лета по-малко от тази в Швейцария, където са най-дълголетните граждани на континента ни.

Всъщност по-кратка от българската е само средната продължителност на живота в Литва. В прибалтийската република средният показател е 73,6 години. Като цяло обаче всички стари членки на ЕС продължителността на живота е над 80 години, а в новоприетите през 2004 г. (десетте държави от Централна Европа и Прибалтика), 2007 г. (България и Румъния) и 2013 г. (Хърватия) такава средна възраст все още е недостижима.

Единственото изключение е Словения. Бившата югорепублика също е в групата на дълголетниците, но и държавата вече покрива средноевропейския жизнен стандарт, което също доказва връзката между стандарт и продължителност на живота.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини