Гастарбайтери с неплатени фишове няма да могат да напускат страната

Свалянето на регистрационните номера на автомобилите ще се прилага при тежки ПТП и при нарушение на допустимата скорост с над 50 км/ час. В поправките в Закона за движение по пътищата вдигаме и глобата за такова нарушение на 700 лева. Шофьори, които имат направени фишове за пътни нарушения, но не са ги платили, няма да могат да напускат страната. Това заяви пред bTV Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в Парламента и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

Ананиев поясни, че според предложението на РБ наложените глоби на транзитно преминаващите автомобили през страната ще могат да се плащат на изходите, за да излязат автомобилите през границата. Номерата на колите също ще се връщат едва след като глобата се плати. Знаете, че в момента транзитните масово не плащат и ако българите имат срок да обжалват фишовете си 7 дни, то транзитните търсят да напуснат територията ни за 4-5 часа и глобите от тях не се събират. МВР вече работят с таблети и по електронен път информацията ще стига до граничния пункт, където на излизане ще се проверява водачът дължи ли глоби за нарушения у нас, ще се събира и така ще бъде възможно да продължи, обясни идеята той.

Ананиев добави, че свалянето на номерата ще се прилага при тежки нарушения като заловен водач с алкохолна проба, превишение на сокростта с над 50 км/час, участие в тежко ПТП, причиняване на произшествие с тежки телесни повреди, щети или смърт. Свалянето на регистрационните табели ще се прави от органите на КАТ веднага, на място, уточни той. Това е и законодателният отговор на двата случая, каза реформаторът, от които българското общество силно се възмути - турският тираджия, който избегна правосъдието като напусна страната след причинената смърт на пътя и румънската гражданка, която в Кресненското дефиле удари двама души и е с мярка "домащен арест", но ако се укрие, би било трудно да бъде намерена и да отговаря за деянието си.

Той припомни, че за последните три години и половина има направени 47 хиляди фиша за нарушения по пътищата, от които са платени едва около 4 хиляди, т.е. приблизително 9 %, а при наказателните постановления платените са едва 5 %.

Трябва да се вдигне събираемостта на глобите - това е политика, по която работим заедно с МВР, категоричен бе председателят на Транспортната комисия.

Настимир Ананиев съобщи още, че очаква от МРРБ промени в съответната Наредба 18, както и одобренията от МВР и Министерството на транспорта, за да се въведе знакът "Внимание! Мотоциклетисти" на трасетата, които най-често се използват от мотористите и са 5-6 в страната. Ананиев обясни, че предстои и обществено обсъждане, при което трябва да се вземе под внимание статистиката - за последните три години и половина има над 1800 ПТП с мотоциклетисти, при които загиналите са над 160 души, а ранените - близо 1900.

Аз отправям призив за внимателно шофиране и толерантност на пътя към всички участници в движението, подчерта още председателят на Транспортната комисия в 43-то Народно събрание.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини