Боян Петров: Ако си счупиш крака, набирай се с ръце нагоре

Алпинистът Боян Петров няма да променя плановете си за следващата година и възнамерява да изкачи най-високия връх в света - Еверест (8848 м).

Това стана ясно от думите на Боян Петров точно месец след тежката катастрофа в Кресненското дефиле, по бТВ. Алпинистът, покорил 8 от 14-те осемхилядника в света, беше блъснат от кола заедно с еколога Андрей Ковачев и бе поставен в изкуствена кома, преди да бъде опериран от лекарите във ВМА. 

"Никой не казва колко ще продължи възстановяването ми. Това са болки, особено тези в гръдния кош и ребрата, които трябва да си ги преживееш, да си ги изстрадаш. Два-три-пет месеца... Обаче аз някак си не искам да си отлагам плановете. За 2017 г. имам планове, които засега няма да ги отложа, за да ме държат в мотивирано състояние да почвам да се раздвижвам", беше категоричен той. "Идва ми повечко, но това е животът - трудности, радости, пак трудности. Големи радости в живота няма без тъжните моменти. Така оценяваш щастието, когато си горе. Трябва да си минал и отдолу. Сега ми е интересно отново да се връщам в живота", заяви Петров. 

Освен катастрофата по-рано тази година, Петров на два пъти е успявал да пребори рака, през 2008 г. чупи крака си при експедиция в Алпите, а през 2013 г. преживява тежка катастрофа с мотор. В момента най-добрият български алпинист живее с диагноза диабет и въпреки това не спира да покорява нови върхове.

"Колкото пъти съм оцелявал, всеки път ставам все по-корав за нови изкачвания. Ако си си счупил крака, набирай се с ръцете и си развивай горната част. Ако си си счупил ръката, нещо прави с краката. Това е схващането - отвътре да ти дойде активността, с която да продължиш да бъдеш човек", обяснява Петров.

"През 2013 г., когато паднах с мотор, тогава това прекрати цялата експедиция и цял един проект за К2 (8611 м). Тази година на него първо, че не се качи никой, второ даже двама загинаха по време на изкачването. Все едно от горе ми казаха "Стой! Не тази година! Ще имаш втори шанс!". И точно така се получи. 2014 г. отидох и го качих. Аз съм биолог. Господ е леко абстрактно понятие, не го наричам така, но се убедих, че много от изкачванията стават благодарение на някаква сила свише", категоричен е той.

Петров заяви, че с екологът Андрей Ковачев са дали показания в Благоевград и са категорични, че трябва да настъпи промяна в пътя в Кресненското дефиле и да се възприеме т.нар. "Източна алтернатива".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини