Древните котки са плавали с викингите, показа ДНК изследване

Хиляди години преди да се "заселят" в 37 процента от американските домове, и данадминат по численост кучетата по света приблизително с 75 милиона, котките са прекосявали различни континенти на кораби с фермери, древни мореплаватели, а дори с викингите. Това установиха учени с приключването на първото мащабно проучване на древни котки чрез ДНК-анализ.

Резултатите от изследването показват, че най-масовият домашен любимец с днешна дата е бил опитомен в Близкия изток и Египет преди около 15 хиляди години.

Проучването беше представено на Международния симпозиум по биомолекулярна археология в Оксфорд, Великобритания миналата седмица. Учените са изследвали ДНК от общо 209 котки, които са живели преди между 15 000 и 3 700 години - или непосредствено преди появата на земеделието до 18 век.

Тези древни котешки екземпляри са били събрани от над 30 археологически обекта в Европа, Близкия изток и Африка, а изследването им е помогнало учените да проучат едно животно, за което знаем изненадващо малко. "Ние не познаваме историята на древните котки, не знаем нищо за произхода им, не знаем как точно се е случило разпространили," посочва един от учените в изследователския екип Ева-Мария Гайгъл, еволюционен генетик от Института "Жак Моно" във Франция пред списание "Nature".

Екипът анализира ДНК на котки, открити в древни гробници в Египет и в Кипър, както и в древно викингско селище в Германия. Така учените установяват, че котките вероятно са имали не една, а две вълни на разпространение в първия етап на тяхната история.

Когато анализират митохондриалната ДНК - генетичната информация, която се предава само по майката - изследователите открили, че дивите котки от Близкия изток и от източното Средиземноморие споделят подобно митохондриално потекло.

Това означава, че малките диви котки са се разпространявали най-вероятно в ранните земеделски общества, където те са били привличани от мишките, които пък на свой ред са били привличани от зърнените култури. Фермерите вероятно са насърчавали котешкото присъствие.

Хиляди години след това, изследването установява отделна митохондриална връзка между котките, произлезли от тези в Египет, с тези в Евразия и Африка.

"Митохондриалното потекло, типично за египетските котки мумии от края на 4 век преди Христа до 4-ти век след Христа, е сходно с това на котки от България, Турция и Субсахарска Африка от същия период," пише в анализа.

Тази втора вълна на разпространение се дължи на древните хора, пътували по морета - фермери, моряци и викинги - най-вероятно котките са били насърчавани да останат на борда на корабите, за да ловят гризачите там.

Гайгъл обяснява, че същата ДНК връзка по майчина линия е намерена при останки на котките на местата на викингите в северната част на Германия, между 8-ми и 11-ти век след Христа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини