Най-известната недостроена сграда в света

Над 400 видни испански интелектуалци, сред които архитекти, режисьори, галеристи, призоваха да бъдат спрени довършителните работи по изграждането на катедралата "Саграда фамилия" в Барселона, архитектурен шедьовър на Антонио Гауди, съобщи в. "Таймс".

Според тях строителите са предали духа и стила на Гауди. В подписката си творците заявяват, че творбата на великия испански архитект е станала жертва на небрежна, неумела реставрация. Според директора на музея "Кралица София" в Мадрид Мануел Борйа-Вилел сега катедралата представлява само карикатура на творението на Гауди.

Други интелектуалци говорят за профанизация и за унищожаване на културното наследство на Барселона заради интересите на туристическата индустрия.

Строителството на катедралата започва през 1882 г. През 1891 г. главен архитект става Антонио Гауди. След смъртта му през 1926 г. довършителните работи ту започват, ту спирт.

В средата на 90-те години на ХХ век може би най-известната недостроена сграда в света поражда разгорещени дискусии. Група архитекти и градостроители призовават строителството да спре напълно. Въпреки това проектът е продължен.

Предвидено е катедралата да е готова окончателно през 2026 година, за 100-годишнината от смъртта на Гауди. Сложността на въплъщението на замисъла на архитекта е в това, че Гауди не е оставил предварителни планове. Той по-скоро е импровизирал.

За целта дори се настанил в една от стаите на строящата се катедрала. Антонио Гауди загива блъснат от трамвай край катедралата и е погребан в криптата й. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини