Включиха в регистъра войнишкия паметник край Българин

Изображение 1 от 3

    Войнишкият паметник в с. Българин, издигнат от бойците на 3 картечна рота от 18-ти Етърски полк, вече е част от значимите военни паметници на територията на Хасковска област. Това стана възможно след като Областната комисия „Военни паметници” с председател Областния управител Станислав Дечев, утвърди на заседанието си днес предложението на община Харманли за включване на паметника, за който първи ви разказа Haskovo.net.

    Теренът около военния монумент беше почистен преди време по инициатива на ВМРО-Харманли. За неговото пълно възстановяване обаче са необходими 2 744 лева.

    Община Стамболово е предвидила ремонт и възстановяване на паметник в с. Силен, издигнат през 1942 години в памет на загиналите в Балканската и Първата световна война. За ремонта на монумента са нужни 5 268 лв., стана ясно още на заседанието днес.

    Пред Комисията община Хасково настоява за финансиране за ремонтите на 9 войнишки паметници и паметни плочи в с.Конуш. Средствата нужни за ремонта им са 3000 лв. Освен това Областната комисия гласува и за включването на паметната плоча на Димитър Янков от Конуш в Регистъра на военните паметници.

    От община Любимец предложиха в Регистъра на паметниците с военна тематика да бъде включен новоизградения паметник край с. Малко градище. От местната власт настояват и за финансиране на ремонта на войнишкия паметник на връх Шейновец, там където са паднали първите жертви на Балканската война. Средствата нужни за укрепването на паметника и подстъпите към него са 7 600 лв.

    Финансиране на ремонтите на три войнишки паметника в селата Райкова могила, Младиново и Студена иска община Свиленград.

    Комисията прие да се финансира и предложението за реновиране на военните монументи в селата Троян, Пясъчево и Константиново, подадени от община Симеоновград.

    Исканията на общините за финансиране, одобрени днес от Областната комисия Военни паметници, ще бъдат изпратени за одобрение в Министерството на отбраната.

    На заседанието си днес Областната комисия „Военни паметници“ утвърди финансиране на мероприятия по повод 100 годишнината от Първата световна война в региона на Хасково. Харманли например предвижда финансиране за екскурзии и чествания по повод 100 години от Първата световна война.

    Регионалния исторически музей в Хасково ще организира кръгла маса „Героизмът на Хасковските полкове“. Тя ще се проведе в Хасково, Симеоновград и Харманли, там където са били ситуирани военните полкове по време на войната. В пътуващата кръгла маса ще участват изтъкнати историци и експерти от най-престижните университети, от БАН, от НИМ. Идеята за форума беше посрещната с единодушно одобрение от членовете на комисията, които одобриха за нея бюджет от 9 000 лева.

    По време на заседанието си Областната комисия „Военни паметници” прие и декларация по повод поругаването на войнишкия паметник на връх Каймакчалан в Македония. „Паметният знак, поставен от признателните поколения в памет на загиналите български войници по време на Първата световна война, бе поруган по груб и недостоен начин, който не кореспондира с приятелските отношения между България и Македония”, се казва в позицията. „Настояваме за адекватна и недвусмислена позиция на македонските официални власти, с която те да се разграничат от действията на македонския журналист – разрушител на паметника на Каймакчалан Миленко Неделковски“, се казва в позицията, подкрепена от всички членове на Областната комисия.

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини