Volkswagen получи Шнобеловата награда за дизелгейта

Миналата седмица в Харвардския университет връчиха поредните Шнобелови награди (Ig Nobel Prizes) за най-съмнителните и нелепи, според мнението на журито, постижения в науката. Обикновено с тези награди са удостоени малко известни учени или групи учени, но този път сред лауреатите се оказа голяма компания със световно име. Това е автомобилният концерн Volkswagen.

Организаторите на това интересно мероприятие присъдиха на Volkswagen Шнобелова награда по химия за "Решаване на проблема с изхвърлянето на прекомерно много вредни вещества от автомобилите, чрез автоматична електронната система за понижаване на вредните емисии по време на тестване на автомобила".

Повод за връчване на тази "награда" е разразилият се миналата година грандиозен скандал с дизеловите двигатели на VW. Тогава стана ясно, че с цел да се "впише" в екологичните стандарти и норми, концернът е използвал специален софтуер в своите автомобили, който заблуждава тестовата апаратура. Бордовият компютър за управление на двигателя разпознава включването на автомобила към изпитателен стенд и променя режима на работа на двигателя по такъв начин, че вредните емисии по време на измерванията са минимални.

Бяха присъдени Шнобелови награди за създателя на изкуствени крайници, с които той живее сред планинските кози, на изобретателя на долно бельо за плъхове, което оказва влияние на тяхното полово влечение, на обяснението защо водните кончета избягват да кацат върху бели надгробни паметници и други подобни.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини