Автономните оръжия са вече тук

Дали смъртоносните роботи вече същестуват е въпрос на гледна точка. Противопехотните мини, които се взривяват когато човек стъпи върху тях, вече са автономни и смъртоносни, въпреки че никой не гледа на тях като на роботи убийци. Новопроведено изследване на Университета в Аризона, финансирано от института Future of Life на Илон Мъск, разглежда съществуващите автономни системи във въоръжението и потенциално смъртоносните решения на машините на бъдещето. Това повдига много интересен въпрос: какво ще се случи, ако автономните машини вместо да вземат под внимание решенията на хората, решат да ги заменят ?Въпросът е съвсем уместен, автономните оръжия в момента не се сражават редом с хората на бойното поле, а ги изместват. Тази тенденция, особено силно изразена при безпилотните летателни апарати, става все по-силна.

Вземете например обикновените самонасочващи се ракети. Разработени през 60-те, те не са точно това, което хората възприемат като автономна, смъртоносна машина. Ракетата се насочва към целта от човек, отново човек взема решението да я изстреля. В същото време Хедър Роф, автор на изследването определя ракетите като “оръжейна система способна да се самонасочва към определена цел”.

От всички насочващи се технологии, ракетите са се появили най-рано. Опасността за хората идва от там, че тъй като този вид оръжие е добре познато и широко разпространено е възможно да бъде заблудено.От техническа гледна точка това е напълно постижимо, защото технологията е изключително проста (радар, термовизионни изображения) и служи като основа за множество други технологии. В качеството си на автономна технология, основната заплаха от самонасочващата се ракета е преследването на неволна мишена. Голяма част от разработките през последните 5 десетилетия в тази област целяха да направят, така че ракетата да бъде заблудена по-трудно.

Да се довериш на машина, за откриването на правилната цел би могло да има ужасяващи последици. През лятото на 2014, подкрепяни от Русия сепаратисти, биещи се в Източна Украйна ,поразиха няколко украински военни транспортни средства. Възможно е човекът отворен за свалянето на полет MH-17 над Украйна просто да е разчел неправилно показанията на радара. Системита за самонасочващи се ракети са добри в откриването на самолети в небето. Те обаче далеч не се справят толкова добре в разграничаването на военни и пътнически самолети.

Бъдещите автономни самонасочващи се системи вероятно ще са по-добри в откриването на целта, която ще идентифицират независимо, преди да поразят.Наскоро бяха представени две нови системи, при които оръжието не разполага с конкретна цел, а с набор от потенциални мишени, то е програмирано да изчаква преди да засече правилната.

Именно това е визията за бъдещето – роботи прелитащи на бойните полета, сканиращи обектите под себе си, които след това сравняват със списък на одобрени мишени преди да вземат решение за нападение. Възможно е машините да бъдат проектирани така, че да изчакат одобрение от човек преди на атакуват. Нещата на бойното поле обаче се развиват толкова бързо, че за военните ръководители едно такова одобрение може би ще отнеме твъде дълго време, ето защо те ще предпочетат изцяло автономни машини.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини