Българите все по-често слагат българското на трапезата

    Все по-често българите предпочитат храните родно производство. Стоките, произведени в България вече са  достатъчни по обем и с добро качество, така че да присъстват трайно на българската трапеза. Затова и делът на българските стоки в потреблението се  повишава с всяка изминала година. Анализът направи в Хасково заместник-министърът на Министeрството на земеделието и храните Цветан Димитров.

    Той откри кръглата маса-част от форума „Подкрепям българското“, който МЗХ прави във всички области на страната с цел да се популяризира местното производство на хранителни продукти.

    В експозето си зам.-министърът цитира данни, които говорят за съживяване на родното земеделие и животновъдство.

    За хасковски регион обобщението на данните показва, че през последните три години със 130 хил.дка са се увеличила площта на трайните насаждения, в това число и на винените лозя.

    Животните, които подлежат на подпомагане в областта, също са с по-висока бройка. За две години говедата са се увеличили с около 30 % , козите с 14 на сто, а овцете с 15 %, което в абсолютни бройки е 10 000 повече в сравнение с предходната година.

    „Тези данни означават, че земеделието в  Хасковски регион вече има пазарна устойчивост, което позволява то да изпълнява изискванията на ДФ „Земеделие“ за подпомагане, а респективно и на Европейските законодателни актове за получаването на тези субсидии“, посочи зам.-министър Димитров. Той призна, че през последните години е имало много проблеми в животновъдството у нас. Конкретно визира и загубения ритъм по изкупуването на млякото, като отбеляза обаче, че тази година се забелязва възвръщане с положителна стойност в тази сфера. Има проблясък на търсене на млечна суровина и за наша радост не само в България, но и в цяла Европа, това обаче означава, че и цените на млечните продукти могат да се покачат.“

    Цветан Димитров съобщи на земеделците и животновъдите в залата, че през следващата седмица стартира нов финансов пакет за подпомагане на всички животновъди и в млечното, и в месодайното направление.

    Пред тях експерти от МЗХ представиха и политиките ведомството през последните години.

    „Голяма част от законодателната база, особено в сферата на храните, прокарана през последните две години, са именно с цел българският производител да се чувства сигурен в собствената си страна“, отбеляза зам.-министър Димитров. 

    „Когато говорим за качествени стоки, стоки, които са традиционни за българския вкус и потребител, няма как да не защитаваме своя пазарен дял“, коментира в отговор на появилите се вчера в световни медии упреци спрямо опитите на България да създаде определен пазарен дял за българските стоки. И сравни с перверзия варианта за допуск у нас на кисело мляко от Дания, например. „Има си пазарни ниши, които са традиционни за България и по никакъв начин няма да позволим да бъдат заети от някой друг, освен от българския производител“, посочи като приоритетна политика на МЗХ Цветан Димитров.

    Той съобщи в аванс и новината, че българските представители на големите търговски вериги са потърсили контакт с министерството за доброволни споразумения за определен процент на български стоки, които задължително да присъстват в тези вериги.

    След срещата участниците в Кръглата маса разгледаха и изложението на площад "Свобода" на стоки, произведени от фирми от региона, които всеки можеше да дегустира.

    Лютеница, варива, лимец, вино от различни региони на областта, местни и пчелни и млечни продукти, са част от предложенията на производителите от Хасковско. Сред интересните стоки се открои и китайски вид гъба, която се отглежда в димитровградското село Злато поле и от която се произвежда дори лекарство.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Зе
      земеделец
      2 -1
      14:55, 28 сеп 2016
      Уважаеми репортери, коригирайте фамилията на заместник министъра. Името му е Цветан Димитров.
    • 2
      Ев
      евертъна
      9 -4
      19:01, 28 сеп 2016
      Извинявам се но българско беше преди 1989 г Сега нито хляба хляб нито сиренето кашкавала доматите краставиците месото оцета Всичко гъмжи от консерванти подобрители и т н фалшификации А за плодовете и зеленчуците она гьоре Всичко от Гърция Турция Полша Китай и т н А какво производство бе преди 1989 г

    Още новини

    Последни новини