Общината: 21 блока се санират в Димитровград, няма проблеми с финансирането

    Санирането на панелни жилищни сгради в Димитровград върви нормално, няма проблеми с финансирането, коментира кметът Иво Димов. Според него, ресурсът на националната програма е гарантиран и не става дума за липса на средства, каквито са коментарите в социалната мрежа. Пред журналисти Димов отчете, че към момента в града се ремонтират активно 21 блока, където има сключени договори за извършване на строителни дейности.

    За три от сградите е имало обжалване на процедурата - ул."Простор" №19, ул."Простор" №8 и ул."З.Зограф" №31. Преди ден е станало ясно, че е оттеглена жалбата за блок №19 на ул."Простор" и там предстои да започнат строителни дейности. Закъснение има и при работата върху блок №3 на бул."Ст.Стамболов", там трябва направи енергийно обследване и да се обяви процедура по ЗОП.

    Целта е до декември да бъдат приключени основните дейности по блоковете, тъй като влизаме в зимния сезон има риск с качеството на санирането, заяви Димов.

    Общо 26 са блоковете, одобрени за саниране в Димитровград от старта на програмата за обновяване на панелните жилищни сгради. Тук влиза и първият обновен блок на ул."З.Зограф" №18, който бе готов в края на 2015 г. 

    "Фирмите участваха на различни места, по различни позиции и спечелиха доста обекти. В един момент тези обекти трябва да се изпълняват, а за това трябва определен финансов ресурс. Това, което пристига при нас се обработва и подава към Българската банка за развитие. Там си вървят междинните плащания през известно време, но когато една фирма е започнала три обекта или четири - в един момент ресурса свършва. Нужно е време, да са се възстанови процеса", заяви кметът.

    По повод санирането на блоковете на ул."Христо Смирненски", върху които се намират монументалните пана на художника Христо Яранов, Димов каза, че те ще бъдат съхранени по време на реконструкцията. Проектът включва около тях да се постави изолация, а самите пана ще се запазят. От 6-те блока по тази улица, 4 са подали документи за участие в програмата. Предвижда се те да са с една визия и еднакви цветове.

    Догодина програмата продължава, тя ще бъде отново 100 % безвъзмездно финансирана от държавата, каза още Иво Димов.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Че
      Честно казано.....
      18 -1
      15:08, 30 сеп 2016
      За да бъде истина написаното ще трябва да се премахне от текста думата "саниране" ще трябва да се махне и от устите на кмета и останалите по веригата! Това което се прави е по програма "енергийна ефективност", което е топло изолация и така се казва и програмата "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" и не покрива идеята и смисъла на санирането. Сградите не се укрепват и реновират, ако сградата е пред разпадане няма да бъде ремонтирана, а ще и бъде залепен стиропор, който сам по себеси ще забави разпадането на металните компоненти и връзки между панелите с намаляването на влагата проникваща до тях. Да сградите стават по красиви и са топлоизолирани , но не мислете, че това ще им попречи да паднат, защото вие не сте положили усилия по тяхното съхранение и навременно ремонтиране. Собствениците на жилища в блокове, трябва да се ангажират с тяхната поддръжка във времето и запазването им възможно най дълго, защото друг няма да го направи, вече има панелни блокове, който са напуснати и забранени за обитаване, защото са опасни и пред срутване, хората там остават без жилищата си и никой не се грижи за тях, а се оправят сами. Виждаме как почнаха да падат за сега само парапети и тераси из града, а това е първия етап.
      За мен програмата е сгрешена и не трябва да е за енергиина ефективност, а за САНИРАНЕ както я наричат всички, а енергиината ефективност е част от санирането и консервирането на сградите за които един от най големите врагове е водата, била тя между фуги и панели, етажи и мазета или под основите на сградата. при условие, че на блок се отпуснат по 1-2 милиона лева, трябва да очакваме повече от стериопор и шарена мазилка!
    • 2
      Гр
      Гражданин
      5 -5
      17:11, 30 сеп 2016
      Не еднократно е споменавано, че всичко се прави, за да се замажат очите на хората. Всичко това е само да се усвоят средства без да се види практичната страна на извършените мероприятия. Какви специалисти дават акъл на министърката, а и на кмета. Вижте специалистите в общината, в инвестиционната дирекция. Кой си е на мястото, пък и на кмета му трябват хора само да подписват.
    • 3
      Гр
      Гражданин
      2 -3
      10:29, 1 окт 2016
      На калинките в общината им е казано, че е така и....едно си баба знае, едно си бае. Важното е да се бие тъпана. Между другото, колко от специалистите в инвестиционната дирекция са с правоспособност в строителството. Колко от тях биха разграничили саниране от енергийна ефективност. Кмета не знае и постоянно това си бае. Същото е и във водният сектор. На времето, сегашният управител на " В и К", но тогава като гл. инжинер е съгласувал изграждане на площадката на " Каолин" да стане над тласкателния водопровод за Димитровград. Това е груба грешка. През Септември 2014 г., на това място беше станала голяма авария и града остана без вода. Кметът обеща да намери средства,да се измести този водопровод, но до ден днешен това не е направено. За това съгласуване и от действията на " В и К " по това време, трябва да се заинтересува прокуратурата.
    • 4
      Цв
      Цвете
      2 -1
      11:28, 3 окт 2016
      Прави ми впечатление, че в този сайт гъзолизците и тролчетата на Г е р б не се обаждат, 3 критични коментара и нито един платен, какво се случва, защо мълчат. Може би защото се стараят да не се изпуснат, че всички строителни работи се извършват незаконно без проектна документация, без подписани договори и всички други документи и разрешителни (поне нашия блок го започнаха така и е обществена тайна, че и останалите са незаконни) В Хасково се опитаха и там да започнат така, но се усетиха какъв каф правят и се спряха. Или мълчат защото казаните неща до тук са верни и няма какво да излъжат?
    Последни новини