Създадоха най-малкия транзистор. Официално: 1 нанометър!

Учени създадоха най-малкия до момента транзистор с размер 1 нанометър. За да добиете представа колко малък е всъщност – дебелината на косъм  е около 80 000 до 100 000 нанометра.

Според закона на Мур, броят на транзисторите в една интегрална схема ще се удвоява приблизително на всеки 2 години, като това ще позволи разработването на все по-сложни и мощни компютърни процесори.

Транзисторите обаче станаха толкова малки, че на учените им е все по-трудно да ги направят още по-миниатюрни.

Въпреки това екип изследователи от Калифорнийския университет успя да подобри предишното най-добро постижение от 5 нанометра.

Оказва се, че изборът на подходящи материали е позволил да се сведе размерът на транзистора до едва 1 нанометър. Използваните материали са въглеродни нанотръби и молибденов дисулфид.

С употребата на молибденовия дисулфид електроните срещат по-голямо съпротивление, но този ефект всъщност е от полза, когато транзисторите стават по-малки, защото той контролира поведението им.

Една от причините, поради които 5-нанометровите транзистори бяха смятани за абсолютния предел, е фактът, че когато размерът им бъде намален, се получава явлението тунелен преход, при което електроните започват да прескачат от един транзистор на друг, а сигналът се обърква.

Но с употребата на молибденов дисулфид, този недостатък е избегнат, а сигналът отново е под контрол.

При теста на прототипното устройство, което обединява молибденов дисулфид с въглеродна нанотръба с ширина 1 нанометър, транзисторът ефективно контролирал потока на електрони.

Въпреки постигнатия успех, екипът признава, че предстои дълъг път преди, да успеем да се възползваме от 1-нанометровите транзистори в нашите компютри и мобилни устройства. Сега, след като доказахме, че те могат да функционират, трябва да открием как да ги произвеждаме в по-големи мащаби, за да оптимизираме допълнително технологиите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини