ВАС отряза безумието на ЦИК и пусна медийните пакети в интернет

Решението на ЦИК за регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 000 лв., които държавата отпуска на партии без субсидия и на инициативни комитети, за да агитират на вота беше отменено от Върховния администратовен съд (ВАС). Решението е окончателно.

Жалбата срещу ЦИК бе подадена от Единната народна партия във вторник (4 октомври). В нея се казваше, че с действията си "ЦИК ограничава всички регионални медии - електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили "националния обхват" и са с международно разпространение, ако в ХХI век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век", съобщава в. "Сега".

Аргументът на ЦИК за решението беше, че интернет медиите всъщност не са регулирани и де факто не са медии, затова не трябва да вземат пари от медийните пакети. Това са пакетите, които държавата отпуска на партиите, които нямат държавна помощ. Тезата на ЦИК беше защитена от члена на комисията Мария Бойкинова, която след заседанието на ВАС молеше да не бъде цитирана с думите си. В Изборния кодекс е записано, че "онлайн новинарските услуги, създавани от електронните издания на вестници, списания, агенции и т.н., са вид медийна услуга". Ако следваме логиката на ЦИК, регулация липсва и върху печатните медии. Бойкинова настоя, че ЦИК не прави тълкувание на понятието "медийна услуга", а определя как да бъдат изразходвани средствата.

Решението на ВАС позволява отново на регионалните и интернет изданията да сключват договори с партии и инициативни комитети и изправя отново ЦИК пред проблема, с който комисията не се справи на миналите избори - как да опази публичните средства от изтичане в сайтове, свързани с представители на сдружения и политически сили. Припомняме, че такъв случай беше сайтът "Хаштаг", който е свързан с Института за модерна политика (ИМП) на Борислав Цеков - бивш депутат от НДСВ. Директор на ИМП беше и сегашният председател на ЦИК Ивилина Алексиева.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини