Извинителните бележки влизат в е-дневници от 2018-а

До края на 2018 година от МОН предвиждат въвеждането на единна електронна система, която да обединява цялата документация в училище, в това число електронни дневници и извинителни бележки.

Това съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той призна, че се търси вариант да се намери правилния нормативен документ, който да не е свързан с медицинската тайна, но пък и да няма проблем с извинителните бележки, след като лекарите се противопоставиха на искането на просветното министерство отсъствията да се извиняват с амбулаторен лист.

Стаматов се оплака, че учениците в момента много лесно фалшифицират извинителните бележки като така не ходят на училище, а това води до неграмотност и незнание.

Но докато единната система не стане факт се разглежда временен вариант за контрол на бележките.

При уважителни причини за отсъствие до три дни учениците ще трябва да представят бележки от родителите си в свободен текст.

Повече за временните мерки обаче ще стане ясно до месец, обясни Стаматов.

Той подчерта, че към пълната електронизация на училищните документи ще се върви стъпка по стъпка: "За едно училище изграждането на една платформа е по-лесно и по-евтино - защитата не изисква толкова голяма степен на подготовка. В национален мащаб обаче не е така. В нормативите сме предвидили до края на 2018 година да имаме единна платформа, която да обединява документацията", посочи Стаматов.

Наред с това от МОН готвят и редица други промени, добави зам.-министърът. Предвижда се увеличение на учителските заплати и най-вече на младите учители, които тепърва влизат в системата.

Промяна ще има и в педагогическото висше образование - по-благоприятни условия за специалността и подаване на "професионална ръка" след завършване на обучението.

Стартира и проектът на МОН "Твоят час", в чиято първа фаза 140 млн. лева ще бъдат предоставени на всички държавни и общински училища за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения.

Програмата предвижда най-разнородни дейности в клас, както и възможността за влизане на родителите в час.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини