Германия предлага до 2030 година в ЕС да спре регистрацията на коли на бензин и дизел

Горната камара на германския парламент (Бундесрат) предлага от 2030 година да не се пускат в експлоатация нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели, съобщава днес германското седмично списание "Шпигел", цитирано от ТАСС. В проектозакона се призовава Европейската комисия да преразгледа съществуващата практика на облагане с данъци и събиране на такси в автотранспорта, за да се стимулира преходът към по-екологично чист транспорт.

Според Бундесрата не по-късно от 2030 година в целия Европейски съюз в експлоатация трябва да се пускат само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни газове. Разбира се, вече регистрираните превозни средства ще могат да се ползват до тяхното постепенно бракуване, при строг контрол на емисиите, които отделят.

Намаляването на вредни газове,изпускани от традиционните автомобили е една от решаващите стъпки за изпълнение на Парижкото споразумението за климата. До 2050 година Германия трябва да намали изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид с 95%.

Преходът към електромобили в Германия обаче става бавно. В страните от ЕС търсенето на нови електромобили расте непрекъснато, но все пак годишно се продават малко повече от 200 хиляди такива превозни средства, на фона на почти 14 милиона сделки.

Както отбелязва "Шпигел" даже субсидиите за покупката на такива автомобили не дават резултат. Според експерти ситуацията е такава не само защото шофьорите предпочитат изпитаните с десетилетия традиционни автомобили, а и защото няма достатъчно развита инфраструктура за масово използване на електромобили.

Предложението на Бундесрата се появява малко повече от седмица, след като най-големият производител на автомобили в света - германският концерн "Фолксваген", обяви плановете си да продава по един милион автомобила на ток през 2025 година. Курс към масова електрификация на гамата си пое и друг германски автопроизводител - "Мерцедес". Солидни позиции на електрическия фронт имат също "Опел", БМВ и "Ауди". 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини