Как предизборното кебапче затвори парламента

От днес българският парламент е във ваканция до изборите – непредвидена и голяма – един месец. Причината – да не се използва трибуната му за предизборни кампании. Така законите бяха заменени с предизборни кебапчета. И вместо да се гледа бюджетът, да се реши проблема с гласуването на българите в чужбина или да се решат постоянно течащите лихви за Белене, депутатите, след като един по един излязоха на трибунката – да кажат как не искат да почиват, така набързо се изнесоха и излязоха в свободна предизборна кампания.

Тук идва ред да ви кажа какво е трибунка. Трибунка се нарича една част от кулоарите на парламента, която е с микрофони и е предназначена депутатите и различните парламентарни групи да дават официални изявления на медиите. Та, именно тази трибунка през последните две седмици в парламента беше арена за стотици изказвания.

От сутринта на телефона на парламента партиите си пазеха час, не за фризьор, не за лекар, а за трибунки. Там се чуха мнения по най-различни теми - от Русия, Толстой, Белене, Путин, вот на недоверие и много други. А в залата на парламента, докато течаха трибунките една след друга и журналистите оставаха без дъх, се гласуваха законите при минимален депутатски интерес и пред двама журналисти, така че никой да не разбере какво стана например със Закона за МВР ( миналата седмица се приеха така важните промени, които засягат МВР).

И заради толкова много трибунки на най-различни партии парламентът нито работеше нормално, нито депутатите знаеха какво приемат и променят. Месец и малко преди изборите парламентът се превърна целият в една ТРИБУНА, народните представители ходеха като кокошки – ту вън, ту вътре и даваха мнения за Бокова, за Кристалина, за Борисов, за НАТО, за Русия...

А депутатите от БСП пък три пъти по ред вече разиграват таблата в пленарната зала – ту се регистрират, ту не – защото сменили тяхната Бокова или заради отношенията с Канада - „отмъщението на опозицията“. От ДПС веднъж крехко ги подкрепиха, а после не. От АБВ по същия начин. Голяма част от депутатите на ГЕРБ пък дори сутрин или ги няма, или не са се събудили, или не им се идва, защото може би смятат, че кандидатът им за президент Цецка Цачева е със сигурна победа и дори не си запазват час за фризьор, о извинете – за трибунка.

До днес - когато парламентът се разпусна за цял месец. Чак до изборите. Ваканция! Да, ваканция, платена от нас. Те да си почиват, а ние данъкоплатците да им плащаме.

Макар че не си струва да плащаме и за безсмислените трибунки, е някак обидно да плащаме цял месец заплати за ядене на предизборни кебапчета.

И да, абсолютни всички партии са в един кюп, защото БСП не гласува за ваканция, но не даде гласове за кворум – и то за трети път, заради което се предизвика въпросът за ваканция и беше решено да се спре парламентът да се употребява за предизборни игри и опозиционни тактики.

От ГЕРБ пък толкова ли не успяха да станат навреме и да отменят така важните си предизборни срещи, за да дойдат на работа и да гласуват законите, а трябва да се оставят да имат поводи БСП да ги атакува. „Атака“ пък каква роля играе, за да предлага да има ваканция и то цял месец (скандалното предложение дойде от депутат от „Атака“) - партия, която напоследък не е имала нито законопроекти, нито идеи. ДПС пък искали да се саморазпусне завинаги парламентът, само че не разбрахме какво друго предлагат. А патриотите като един съвестен коалиционен партньор само си регистрират картите на таблата и не вземат позиция да обяснят на избирателите си защо няма да работят, а те ще им плащат.

Единствено реформаторите поискаха нещо, което е резонно и наистина може да се случи – премиерът Бойко Борисов да поиска от депутатите да се върнат на работа, което е позволено по закон, но стигнаха до оставката му, което се поде като химн и разми важните за решаване въпроси.

Няма две мнения по въпроса, че парламентът трябва да работи, но да работи вътре в залата и да обясни какво ще стане с важните закони – с бюджета, с лихвите за Белене, които се трупат всеки ден, с българите, които няма да успеят да гласуват в чужбина... Вчера стана ясно, че заради ограничението, което депутатите гласуваха – да има само 35 секции в чужбина, много от българите там няма да успеят да гласуват. По този въпрос днес трибунката остана празна. 

И всъщност никой не разбра дали ще има парламент или не до изборите въпреки протестите на повечето партии.

Остава ни да се надяваме само на волята на вожда – премиера Бойко Борисов, да събере гербаджиите си (мнозинството) и да ги накара да се върнат с главите си в залата и да решат дали ще осигурят на българите в чужбина един достоен демократичен вот на изборите за държавен глава на България. Защото те – българите в чужбина, така няма да се върнат никога, а скоро и останалите българи ще ги последват.

Кебапчетата са си кебапчета, но е срам един парламент да спре работа заради тях.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини