Кунева за Медицинския университет: Няма да допусна хаос

Няма да допусна хаос. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в коментар относно ситуацията около новия ректор на Медицинския университет.

„Откакто съм министър на образованието и науката това е вторият път, за който казвам много сериозно, че няма да допусна хаос. Казах го по повод на учебниците, казах го по повод на училищното образование и видяхте, че годината стартира спокойно. Това е голямо предизвикателство, защото има много неясноти”, каза Кунева.

„Тук сме в ситуация на академична автономия, да, МОН никога не е посочвало и не е казвало как да се избира ръководството, но ние трябва да спазваме закона, което означава всички гаранции за публичност, за редовно призоваване, за спазване на органите, които удостоверяват, че Общото събрание е минало, така както законът изисква, това можем да направим като проверка. Това ни дава възможност законът и ще го направим”, уточни просветният министър.

„Вчера сме чакали до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността, по която е протекло събранието. Такива документи не сме получили. Не ни ги дават, има съпротива. Не ги дават тези, които са организирали събранието”, призна Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че е с дълбоко уважение към лекарската професия. „Това не са просто професори, а лекари. За мен ситуацията такава, каквато е в момента, е много губеща, не само за висшето образование, но и за високите стандарти, на които сме свикнали да отговарят нашите лекари”, добави Кунева.

Тя апелира и помоли всички да се въздържат от грозни думи и грозни действия. „Проф. Миланова ще обжалва това решение. Съдът може да каже дали събранието е проведено правилно. Ние искаме да направим административната проверка, с която да установим и опубличим резултатите. Оставаме много плътно на страната на закона, който ще приложим с пунктуалност и грижа към българското образование и българските студенти”, категорична бе Кунева.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини