Мая Манолова тръгна на битка с ЦИК

Да бъдат открити повече от 35 избирателни секции извън дипломатическите сгради на България във Великобритания - това поиска омбудсманът Мая Манолова от ЦИК.

Искането стана факт, след като се разбра, че по сегашния Изборен кодекс са събрани заявления за 53 секции. За всяка секция извън дипломатическите посолства се искат поне по 60 заявления. Изборният кодекс обаче забранява да бъдат откривани повече от 35 секции в чужбина, извън дипломатическите представителства. Поправката беше вкарана от "Патриотичния фронт".

"Омбудсманът очаква ЦИК да уважи волята и желанието на нашите сънародници извън страната да гласуват в отделни избирателни секции, като реши да се създадат толкова секции, за колкото има подадени изискуемия брой заявления", се казва в обръщението на Манолова, цитирано от в. "Сега". Омбудсманът допълва, че докато за Великобритания съществуват сериозни и реални опасения, че броят на избирателните секции ще е недостатъчен, в други държави те ще бъдат служебно разкрити при нито едно заявление и при отсъствието на български общности - например в Пхенян, Улан Батор, Рамалла, Триполи, Багдад, Адис Абеба и др.

Манолова протестира и срещу "опита на ЦИК по административен път да неглижира националния референдум", визирайки решение на комисията избирателят да заяви изрично желанието си да гласува и в него, за да получи бюлетина. Всъщност решение на ЦИК какви методически указания да даде на секционните комисии все още предстои да се вземе. Омбудсманът не е съгласна и с опита на ЦИК да ограничи достъпа на онлайн медиите до публичния бюджет в информационната кампания за предстоящия вот.
 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини