Изборът е ”твърд Брекзит” или оставане в ЕС, заяви Туск

Изборът пред Великобритания е "твърд Брекзит" или оставане в ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ройтерс отбелязва, че Туск е очертал перспективата Великобритания изобщо да не напуска съюза

Страната ще открие, че всяка форма на развод с ЕС ще означава вреден "твърд Брекзит", се аргументира председателят на Европейския съвет, предаде БТА.

Туск призна, че хипотезата Великобритания да остане в съюза след референдума от юли е крайно неправдоподобна. Страната обаче има много малък шанс да си осигури "мек Брекзит", подчерта в същото време той в реч пред Европейския политически център в Брюксел.

"Според мен единствената реална алтернатива на "твърдия Брекзит" е да няма Брекзит", но днес трудно може да се вярва в подобна възможност, обобщи Туск.

Ройтерс, отбелязва, че "мек Брекзит" би означавало Великобритания да запази по-голямата част от ползите от членството в ЕС без да плаща цената за тях.

И ЕС, и Великобритания недооценяват какво означава Брекзит, каза на свой ред на форума председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. 

Страна от Г7, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, втора икономика в Европа, ядрена държава излиза от ЕС. Това ни прави по-слаби, заяви Шулц. По думите му ЕС „се намира в трудна позиция“

Коментари в сайта

Последни новини