Евросъюзът изразходвал неправилно 5,5 млрд. евро през 2015-а

Европейският съюз е изразходвал неправилно 5,5 млрд. евро през 2015 година, съобщава в днешния си брой "Дума".

Всекидневникът се позовава на финансовия регулатор на съюза – Европейската сметна палата, която предупреждава, че Брюксел трябва да си върне доверието на гражданите в ЕС след "Брекзит" и други кризи от изминалата година.

Представяйки доклада, президентът на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Ленеподчерта:

"В идващите месеци и години голямо предизвикателство пред ЕС ще бъде възстановяването на това доверие".

"Хората не могат дори да започнат да ни се доверяват, ако не вярват, че се грижим както трябва за техните пари", допълни Лене.

Т. нар. процент на грешки при харченето е намалял леко до 3,8% от бюджета на ЕС за 2015 г. (145,2 млрд. евро) според доклада на палатата. Въпреки това все още е значително над приемливите стойности от 2,2 на сто.

Все пак през миналата година неправилно са изразходвани по-малко средства, отколкото през 2014-а, когато са били 6,3 млрд. евро, отбелязва "Дума".

Сметната палата уточнява обаче, че тези данни не са признак за измами, неефективност или пропиляване на средства, а дават оценка на парите, които не е трябвало да бъдат изразходвани, тъй като не са в пълно съответствие с европейските разпоредби.

Общият бюджет на Европейския съюз се равнява на приблизително 1% от брутния национален доход на ЕС и на около 2% от общите публични разходи в държавите членки, допълват от регулатора.

Харчовете на ЕС се равняват на средно 285 евро на гражданин от 500-милионния съюз.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини