Между 700 и 1200 лева ще ни струва отоплението тази зима

Между 700 и 1200 лева ще излезе отоплението на едно средно голямо жилище през идващата зима, показват данни на снабдителите, съобщи БНТ. Увеличение се наблюдава предимно в сметките на тези, които ще използват твърдо гориво. А именно - при отоплението на над 50% от жилищата у нас.

Голям е броят и на хората, които разчитат на тока, за да се сгреят, следвани от клиентите на топлофикация, а най-малко са на газ.

Трудно може да бъде сравнена цената на отоплението с различни източници. Направените от нас изчисления са на база получените данни от компаниите и техните клиенти.

Ето какво показват изчисленията на един от големите доставчици на синьо гориво у нас.

„При отопление на около 100 кв отопляема площ с природен газ, едно домакинство на годишна база сметката му ще бъде в порядъка на 900 лева, при отопление на същото помещение с електроенергия, тази сметка би била от порядъка на 1900 лева“, заяви Пламен Михайлов от Овергаз.

Какво е положението при твърдото гориво. Семействата на Тодор Ненов от Русе и Веселина Найденова от Благоевград се отопляват основно на дърва и въглища и са забелязали увеличение на цените.

„По-скъпи са. Сега ги взех за 80 лв. на кубик, миналата година съм ги вземал по 65 лв.“, казва Тодор Ненов.

„Едно 1000 лева за 10 кубика за една къща. Може и да не стигнат зависи от зимата“, добавя Веселина Найденова.

Друг алтернативен източник, чието потребление се увеличава са пелетите.

„Например, по-възрастните хора предпочитат да се отопляват с дърва и български брикети. Тези, които имат парна, котлета – с по-висококалоричните въглища-руските. Пелетите също имат голямо търсене“, обяснява търговецът Албена Василева.

Основната причина за увеличението на цените на въглищата у нас е намаленото им производство и увеличеният внос от Русия и Украйна, обясняват специалисти.

Не само вида гориво, който сме избрали има значение. Важно е и как и в какви жилища използваме енергията.

„Важни са енергийно ефективните мерки, санирането на едно жилище би могло да ни спести част от енергията, съответно от сметките през зимата, да използваме крушки, които са енергийно ефективни, това би могло да спести голяма част от осветлението например, уреди, които хабят по-малко електричество“, казва Крум Косев от ЕВН.

Можем да намалим сметката си за парно като използваме вентилите на радиаторите, например.

„Когато няма нужда от консумация в определено помещение в жилището, да бъде на две или на три, при възможност да не се изключва на нула когато се напуска жилището, защото в последствие, когато се постави на максимална степен, тогава се изразходва повече енергия, да не се проветрява шоково помещението, да не се държи прозорецът непрекъснато отворен“, казва пък Боян Паунов от Топлофикация София.

Всички експерти обаче са категорични, когато пестим енергия не бива да изпадаме в крайности, така че да нарушаваме собствения си комфорт.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини